Цукерберг, Левінсон та Мільнер заснували премію, втричі дорожчу за Нобелівську

— 21 лютого 2013, 14:19

Лауреатів премії Breakthrough Prize in Life Sciences буде визначати спеціально створений для цього фонд. Вже названі імена перших 11 вчених, які будуть нагороджені цією премією.

Надалі вони увійдуть до складу комісії фонду премії для відбору майбутніх лауреатів, пише Бі-бі-сі.

Засновники премії домовилися про фінансування п'яти щорічних премій, розмір кожної з яких складе 3 млн. доларів, що навіть більше за призовий фонд Нобелівської премії.

Левінсон, який очолює раду директорів компанії Apple, отримає посаду директора Breakthrough Prize in Life Sciences Foundation.

У серпні 2012 року Юрій Мільнер здивував світове наукове співтовариство, коли за власною ініціативою обрав дев'ять представників теоретичної фізики і несподівано вручив їм по 3 млн. доларів.

Також в грудні минулого року він вручив грошову премію в розмірі 3 млн. доларів британському фізику Стівену Хокінгу за наукові досягнення. Цього року нагороджені фізики увійдуть до комітету, який визначить лауреатів премії в галузі фізики.

"Боротьба зі складними хворобами вимагає набагато більшої участі з нашого боку в порівнянні з фундаментальною фізикою і, отже, вимагає участі декількох спонсорів для заохочення особливих досягнень", - коментує Мільнер.

"Я впевнений, що нова премія допоможе пролити світло на неймовірні відкриття видатних розумів у медицині, допоможе у справі медичних інновацій і стане платформою, за допомогою якої можна буде дізнаватися про майбутні відкриття", - заявив Арт Левінсон.

"Відкриття методу лікування хвороб повинно мати більше уваги, ніж досягнення в американському футболі", - додав Сергій Брін.

"Для нас з Прісциллою (дружина – авт.) велика честь брати в цьому участь, - сказав Марк Цукерберг. - Нам здається, що премія може перетворитися на платформу і для інших видів благодійності та зробити так, щоб у людей всюди була можливість на краще майбутнє".

Всі лауреати премії з медицини автоматично будуть включатися у відбірковий комітет, який визначатиме майбутніх переможців. Процес вибору було вирішено зробити максимально прозорим, а кандидатів можна буде вільно номінувати через інтернет.

Засновники підкреслюють, що приз зможуть отримувати не тільки окремі особистості, а й групи вчених. Отримувати його можна буде багаторазово, а вікові обмеження на премію відсутні.

Всі лауреати премії будуть запрошуватися для публічних виступів, записи яких потім будуть знаходитися у вільному доступі. Таким чином, за задумом засновників, будь-хто зможе бути в курсі всіх останніх досягнень в медицині.

Реклама:

Головне сьогодні