Вчені дізналися, звідки прилетів метеорит

— 27 лютого 2013, 08:00

Використовуючи любительські зйомки падіння метеорита, вчені змогли визначити траєкторію проходження космічного об'єкта через атмосферу Землі, а потім реконструювати його орбіту в Сонячної системи, пише Бі-бі-сі.

Коли кам'яний гігант пролітав над Челябінськом, його вибухова хвиля вибила сотні шибок у будинках, після чого за медичною допомогою звернулося близько тисячі місцевих мешканців.

Результати дослідження команди колумбійських астрономів були опубліковані на сайті Arxiv.

[L]Численні відео падіння "вогненної кулі" були зроблені за допомогою мобільних камер, автомобільних відеореєстраторів і систем прихованого відеоспостереження. Ці відеозаписи дуже знадобилися ученим, адже відеореєстратори фіксували точний час і дату події.

Використовуючи ці кадри і передбачуване місце падіння метеорита в озері Чебаркуль, вчені, що працюють в Антиохійському університеті колумбійського міста Медельін Йорг Зулуага і Ігнасіо Ферріньо змогли, застосовуючи найпростішу тригонометрію, визначити висоту, швидкість і розташування метеорита при наближенні до Землі.

Для реконструкції орбіти метеорита в Сонячній системі вони використовували шість різних даних про його траєкторію при входженні в земну атмосферу. Більшість з них пов'язані з моментом, коли метеор став досить яскравим, щоб відкидати помітну тінь на відео.

Потім астрономи внесли ці дані в спеціальну програму, розроблену Військово-морською обсерваторією США.

Отримані результати свідчать про те, що об'єкт належав до відомого різновиду кам'яних метеоритів, більш відомих як аполлони, чиї орбіти перетинають земну орбіту з зовнішнього боку.

З майже 9700 навколоземних астеорідов, виявлених до теперішнього моменту, "аполлонами" вважаються близько 5,2 тисяч. Астероїди поділяються на групи - аполлони, атонії або амури, в залежності від типу орбіти.

За словами доктора Стефана Лоурі з Кентського університету, команда колумбійських вчених прекрасно спрацювала, опублікувавши результати свого дослідження в настільки короткі терміни.

Як відомо, 15 лютого в Росії впав метеорит. Постраждало більше 1000 осіб.

Реклама:

Головне сьогодні