Вченим вдалося поєднати мозок двох щурів

— 1 березня 2013, 16:03

Керівником дослідження став невролог Мігель Ніколесіс, який відомий тим, що пробує під'єднати головний мозок до машин, пише The New York Times.

Вчений задався питанням: Чи можемо ми обдурити мозок? Чи можемо ми змусити мозок обробити сигнали, спрямовані від іншого тіла? Відповідь, сказав вчений, ствердна.

Результати праці опублікували у журналі Scientific Reports. Робота отримала змішані відгуки від інших науковців: від "дивних" до "дуже спрощених".

Велика частина роботи Ніколесіса - це створення повноцінного "екзоскелету", яким би змогла керувати повністю паралізована людина. І хоча даний експеримент не пов`язаний із цим безпосередньо, Ніколесіс сподівається, що експеримент на щурах дозволить вдосконалити методи зчитування і "перекладу" сигналів мозку.

На думку вченого, це також є кроком до створення "біокомп`ютера".

В експерименті зі щурами, брали участь гарно підготовлені гризуни. Перший (щур-шифратор) навчився натискати лівий чи правий важіль у відповідь на світловий сигнал.

Другий (щур-дешифратор) навчився робити те саме, однак потім, замість того, став реагувати на сигнали, які надходили з мозку першого щура. У мозок першого, вживили електроди із функцією запису, а у мозок іншого - електроди-стимулятори.

Коли щур-шифратор реагував на світловий сигнал, зразок його мозкової активності надходив у комп'ютер та спрощувався перед передачею іншому щуру. У 7-ми із 10-ти випадків, щур-дешифратор тиснув на правильний важіль.

Вчені також повідомили і про аналогічні результати в інших експериментах.

За словами невролога з Університету Каліфорнії Рона Д. Фростіга, це гарний доказ того, що інформація може бути передана від одного мозку до іншого в режимі реального часу. "Це не читання думок чи телепатія. Скоріше, це імпульс до дії", - каже він.

Утім, його радість не поділяє вчений Ендрю Шварц з Університету Пітсбурга. За його словами щур-дешифратор натиснув на важіль лише 7 разів. "Випадково він би міг натиснути і 5 із 10", - каже він.

Реклама:

Головне сьогодні