Вчені навчилися вирощувати зуби за допомогою мишей

— 11 березня 2013, 12:29

Дослідники з Лондонського Кінгс коледжу взяли клітини ясен дорослих пацієнтів і ввели їх в зародкову сполучну тканину мишей.

Отримана комбінація клітин була згодом пересаджена лабораторним гризунам, гарно прижившись в їх щелепах. В результаті у миші виріс "гібридний" мишачо-людський зуб, пише Бі-бі-сі.

Вчені взяли епітеліальні клітини ясен людини, виростили їх в лабораторних умовах і ввели їх в мезенхімні клітини (зародкова сполучна тканину) мишей.

Клітини мишей сприяли зростанню епітеліальних клітин і перетворення їх у повноцінні зуби.

Отримана комбінація клітин була пересаджена мишам, у яких дослідники змогли виростити гібридні (людські і мишачі) зуби з життєздатним коренем.

Раніше вже було доведено, що складові клітинної тканини, пересаджені в щелепу людини, можуть розвиватися і перетворюватися на повноцінні зуби.

Наступним кроком вчені називають виявлення легкого і доступного способу отримання зародкових сполучних тканин людини і вирощування їх в достатній кількості для подальшого використання в клінічних умовах.

Керівник дослідницької групи професор Пол Шарп говорить, що такий тип клітин знаходиться в пульпі "зуба мудрості", але складність в тому, щоб отримати достатню кількість клітин:

"Прогрес в тому, що ми визначили популяцію клітин, яку можна використовувати в клінічних умовах. Зараз ми працюємо над тим, щоб знайти простий спосіб отримання сполучних тканин", - розповідає вчений.

Він сподівається на те, що колись ця технологія прийде на заміну нинішнім зубним імплантатам, які не можуть відновити природну структуру кореня зуба. Крім того, тертя в процесі їжі та інші рухи щелепою можуть призвести до стирання кістки навколо імплантату.

"Але якщо ми хочемо, щоб нова технологія працювала, вона повинна коштувати пацієнтам стільки ж, скільки і нинішній імплантат", - зізнається професор Шарп. За його словами, треба подолати ще чимало перешкод, перш ніж можна буде вирощувати в роті у пацієнта повноцінний зуб.

Однак додатковим ефектом від подібних досліджень стає можливість створення біопломб, що, за словами професора, може стати реальністю в наступні 10-15 років.

Вчені кажуть, що результати дослідження ще на крок наближають той час, коли ця технологія буде доступна пацієнтам. Однак, швидше за все, до початку широкого застосування будуть потрібні ще роки досліджень.

В іншій роботі вчені використовували ембріональні стовбурові клітини для створення так званих "біозубів". Дослідники довели, що їх можна створити, але це дорого і непрактично у клінічних умовах.

Реклама:

Головне сьогодні