Тест

Вчені створили найбільш детальну мапу людського мозку

Метою проекту Human Connectome є дослідження того, як структура мозку впливає на поведінку і здібності людини, пише Бі-бі-сі.

Поки що в рамках проекту опубліковані результати сканування мозку 68 дорослих людей.

Учасники проекту сподіваються в кінцевому підсумку отримати 1200 таких зображень, а також зібрати дані про ДНК і поведінку цих людей.

Керівник проекту професор Девід Ван Ессен з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі вважає, що вільний доступ до цієї інформації для всіх учених призведе до швидкого прогресу в цій галузі.

Добровольці, які погодилися на участь у проекті, проходили томографічне сканування мозку протягом чотирьох годин. Протягом цього часу вони займалися вирішенням ряду завдань, в тому числі арифметичних, слухали тексти, грали в азартні ігри і виробляли різні рухи.
Крім того, вони проходили тестування своїх умінь і здібностей. У них також брали проби на ДНК.

Одержані дані дають найповнішу з відомих зараз картин внутрішньої структури людського мозку.

Вони показують, як пов'язані з собою різні ділянки мозку, розташування нервових пучків, їх товщину.

Ці дані дозволяють також отримати функціональну карту мозку, тобто показати, як певні ділянки його активізуються при виконанні різних завдань.

Це дозволить вченим визначити, яким чином індивідуальні відмінності у структурі мозку пов'язані з відмінностями в здібностях - наприклад, з музикальністю, товариськістю, схильністю до математики.

Вивчення функціонування здорового мозку допоможе тим дослідникам, які займаються різними патологіями в його роботі, наприклад, хворобами Альцгеймера і Паркінсона, а також старечим недоумством, або деменцією.

Це дослідження розраховане на п'ять років і фінансується урядом США. На нього виділено 40 млн. доларів.

Прообразом для даного проекту став проект із дослідження геному людини, в рамках якого, дані публікувалися у відкритому доступі, що призвело до прогресу у генетиці.