Новий Папа Римський був вихованцем українського священника

— 14 березня 2013, 10:34

Про це розповів глава Української греко-католицької церкви патріарх Святослав (Шевчук), повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

"Новообраний Папа Франциск І є вихованцем нашого священика Степана Чміля, який тепер похований у базиліці св. Софії в Римі. Нинішній Папа, а тоді студент Салезіянської школи, щодня раненько, поки ще всі хлопці спали, прислуговував о. Чмілю під час Служби Божої", - розповів патріарх Святослав.

"Він добре знає наш обряд і навіть пам’ятає нашу літургію. Востаннє я його відвідував, коли прощався з Аргентиною, від’їжджаючи до України, і просив, щоб він дав свої свідчення для беатифікаційного процесу о. Степана Чміля, на що він радо погодився. Отож, Святіший Отець дуже добре знає і про нашу Церкву, і про нашу літургію та обряд, про нашу духовість", - додав глава УГКЦ.

Він також додав, що "Кардинал Берґольо завжди опікувався нашою Церквою в Аргентині".

"І я, як молодий єпископ, робив свої перші кроки в цьому служінні під його оком та з його допомогою. Тому, я гадаю, ми справді будемо мати в його особі того Святішого Отця, який дбатиме про нашу Церкву. І я сподіваюся, що з тим Папою нас чекають дуже гарні події в майбутньому", - переконаний патріарх Святослав.

Глава УГКЦ описує нового понтифіка як надзвичайно скромну людину.

"Наприклад, у Буенос-Айресі він ніколи не використовував своєї машини, завжди їздив громадським транспортом, завше дуже скромно одягався і вирізнявся тим, що найбільше хотів дбати про вбогих. Він був тим, хто відвідував людей у найбідніших кварталах, і взагалі є особою душпастирського складу", - додав блаженнійший Святослав.

На думку патріарха, як єзуїт Папа Франциск І є глибоким інтелектуалом.

"Його проповіді були вельми короткі, часом навіть складалися буквально з п’яти-шести речень, але в них він так багато казав, що після того його короткого слова завжди тривала мовчанка на майже п’ять-сім хвилин, для того, щоб над цим словом можна було глибоко роздумувати", - додав глава УГКЦ.

Як відомо, у середу ввечері конклав обрав новим Папою Римським кардинала Хорхе Маріо Бергольо, який обрав собі ім'я Франциск.

Реклама:

Головне сьогодні