Вчені підтверджують відкриття частинки, яка пояснює будову Всесвіту

— 15 березня 2013, 12:35

Протягом 45 років фізики намагалися експериментально довести існування цієї субатомної частинки, яка може пояснити, чому матерія має масу, пише Бі-Бі-Сі.

Дані, які науковці представили на зустрічі в Італії, свідчать про те, що бозон відповідає версії Стандартної моделі, яка на сьогодні найповніше з усіх фізичних теорій описує будову Всесвіту.

Тоні Вейдберг, фізик з Оксфордського університету, який брав участь у експерименті ATLAS на колайдері, заявив про "початок нової історії фізики".

"Фізика змінилась 4 липня 2012 року. Раніше ми ставили розмите питання: чи є там щось? - пояснив він ВВС News. - Тепер наші питання чіткіші: чи є ця частинка бозоном Хіґза, і якщо так, то чи сумісна вона зі Стандартною моделлю?".

Виявлення бозона Хіггса було основною метою будівництва гігантського колайдера.

ВАК вартістю 10 млрд доларів є найпотужнішим прискорювачем частин з усіх, які були коли-небудь побудовані. За допомогою цього пристрою науковці розганяють пучки протонів до швидкостей, близьких до швидкості світла, і зіштовхують їх один з одним, сподіваючись відшукати невловимий бозон в ще дрібніших елементарних частинках, що утворилися в результаті зіткнення.

Бозон Хіггса є фундаментальною частиною, однією із елементів, з яких побудований Всесвіт. Він також є відсутнім елементом в основній теоретичній конструкції у фізиці елементарних частинок, відомій як Стандартна модель.

"Бозон Хіггса потрібен нам, щоб пояснити, що таке маса. Але насправді ми потребуємо його, щоб зрозуміти Всесвіт, - пояснювала раніше в інтерв'ю Бі-бі-сі Тара Ширс, фізик елементарних частинок з Ліверпульського університету. – Якби у часток не було маси, не було б зірок, галактик і навіть атомів. Відкриття (бозона) Хіггса підтвердить, що ми застосовуємо правильний підхід, щоб зрозуміти і пояснити Всесвіт".

Реклама:

Головне сьогодні