Вчені готуються до створення нової вакцини проти грипу

— 15 березня 2013, 12:41

Знахідка вчених може допомогти в розробці нового типу вакцини, пише Бі-бі-сі.

Австралійським вченим вдалося зрозуміти, як вірус обходить лейкоцити - білі кров'яні клітини імунної системи, захищають організм від інфекцій. На думку вчених, Т-клітини лейкоцитів можуть самі боротися з новими видами хвороб.

Фахівці вважають, що відкриття зможе "дати зелене світло" універсальній вакцині проти грипу, а також поліпшити імунітет білих кров'яних клітин в разі зіткнення з такими вірусами, як гепатит С і ВІЛ.

Професор Стівен Тернер з університету Мельбурна сподівається, що нове дослідження допоможе підвищити ефективність існуючих видів вакцин.

"Я хотів би уточнити, що ми не збираємося замінити існуючі види вакцин, які цілком добре справляються з поставленим завданням.

Проблема в тому, що вірус може мутувати. Ми намагаємося знайти можливість впливати на T-клітини не тільки для того, щоб забезпечити вироблення антитіл, але і з метою поліпшити механізм захисту від вірусів, на випадок його мутації".

Багато дослідників по всьому світу працюють над створенням універсальної вакцини проти грипу. Існуючі протигрипозні вакцини ефективні тільки проти окремих штамів вірусу грипу.

Для створення універсальної вакцини, вченим потрібно навчитися впливати безпосередньо на ту частину структури вірусу, яка є спільною для всіх його підтипів, оскільки не мутує.

На даний момент щеплення від грипу потрібно робити щороку, оскільки вірус постійно мутує, і хвороба щоразу викликає вірус нового типу.

Щорічно сезонний грип в гострій формі вражає від 3 до 5 мільйонів чоловік. Більше 500 тисяч людей у ​​світі помирають від хвороби.

Реклама:

Головне сьогодні