В Лондоні відкопали масове поховання хворих на чуму

— 18 березня 2013, 11:11

Тринадцять скелетів були знайдені в 5,5-метровій шахті в ході розкопок в районі Чартерхаус-сквер. Виявлені поблизу керамічні вироби датуються серединою XIV століття - періодом початку епідемії "Чорної смерті" в Англії, пише Бі-бі-сі.

Фахівці розраховують, що ця знахідка може не тільки розповісти нам більше про катастрофічну епідемію, що забрала життя сотень тисяч людей, але і розкриє деякі таємниці середньовіччя.

Чартерхаус-сквер, де проходили розкопки, розташований в центральній частині сучасного Лондона, проте в XIV столітті цей район знаходився за межами "Старого міста" і вважався "нічийною землею".

Експерти і раніше підозрювали, що в цій частині міста можуть знаходитись масові поховання, однак досі їх точне розташування було невідомо.

Широкомасштабний проект з будівництва мережі залізничних ліній експреса Crossrail охоплює більшу частину міста. Будівництво шляхів ведеться не тільки на поверхні, а й під землею, тому координаторам доводиться консультуватися з археологами.

Оскільки останки були акуратно розкладені в два ряди, археологи вважають, що могильник був викопаний на ранній стадії пандемії, що лютувала в Європі в 1347-53 роках.

Згодом епідемія неодноразово поверталася до Британії, однак набагато більш високий рівень смертності змушував владу викидати тіла в братські могили.

"Це одне з найбільш значущих відкриттів: хоча поховання не наймасштабніше, воно може дати більше інформації про той історичний період," - стверджує археолог Джей Карвер.

"Ці скелети відкривають завісу над середньовічним Лондоном, дозволяючи нам більше дізнатися про життя британців в ті часи, - говорить Нік Елсден, один з фахівців з проекту Crossrail. - Наприклад, тяжкий фізичний труд позначався на стані кісток. Також ми зможемо зрозуміти багато чого про дієту, здоров'я і фізичну будову мешканців міста тієї епохи".

Нарешті, зібрані зразки ДНК, можливо, допоможуть пролити світло на те, як розвивалися штами чумної палички протягом століть.

Реклама:

Головне сьогодні