Інтронізація нового Папи Римського. Відео

— 19 березня 2013, 10:46

Як відомо, конклав, що відкрився 12 березня в Ватикані, обрав 266-го Папу Римського. Ним став кардинал-ієзуїт Хорхе Маріо Берґольо (Jorge Mario Bergoglio) з Аргентини, 1936-го року народження.

На площі Святого Петра Папа прибув у білому відкритому автомобілі, його вітав величезний натовп у кількості 100 тис. осіб, який зібрався послухати інавгураційну месу понтифіка.

Об'їхавши площу, Папа римський Франциск зайшов у собор Святого Петра.

У соборі кардинали вручили Франциску кільце Рибака і єпитрахиль. Під час урочистої церемонії хор в соборі Святого Петра заспівав Tu es Petrus. Франциск став на коліна перед мощами Святого Петра. Після того, як понтифік і кардинали вийшли з собору Святого Петра, Франциск зайняв місце біля спеціального вівтаря.

Папа римський прочитав молитву і сів на престол. Декан колегії кардиналів Анджело Скола, після невеликої промови надів йому на палець перстень Рибака.

Після того, як Папу привітали кардинали, він звернувся до вірян і прочитав уривок із Другої книги Царств. Під час церемонії інтронізації також був прочитаний уривок з Євангелія від Матвія грецькою мовою, що символізує дві сторони католицької церкви - західну і східну.

Виступаючи з кафедри, Папа сказав:

"Сьогодні ми прославляємо нового єпископа римського", - сказав про себе Франциск. "Ісус сказав Петру: нагодуй моїх овець. Давайте ніколи не забувати, що справжня сила в служінні і Папа римський також повинен присвячувати себе служінню. Ми повинні захищати людство, особливо, найбідніших, найслабших, убогих, тих, хто голодний", - сказав понтифік.

Папа Франциск відмовився від броньованого папамобілю, який до цього часто використовував його попередник Папа Бенедикт.

Франциск під час поїздки на святкову месу часто зупинявся і вітався з натовпом, цілував дітей. Одного разу він зійшов з автомобіля, аби поблагословити інваліда.

Релігійні оглядачі передбачають зміни, які може привнести новий Папа, вже по перших кроках, зроблених Франциском І. Одна з ознак - простіша літургія, тоді як Папа Бенедикт надавав перевагу більш бароковому стилю. Саму церемонію меси скорочено – тепер ця святкова служба Божа триває дві години замість трьох, як у 2005 році.

На інтронізацію нового Понтифіка прибули політичні і релігійні лідери зі 130 країн світу.

Ще у понеділок, за день до інтронізації Франциск І зустрівся з президентом Аргентини Крістіною Фернандез, яка попросила його втрутитись у конфлікт з Британією через Фолклендські острови, повідомляє АР.

Зустріч з Франциска з президентом Аргентини Крістіною Фернандез. Фото Associated Press/L'Osservatore Romano

[L]Фото Reuters, AP/The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні