Брак лікарів у Німеччині компенсують українці?

— 19 березня 2013, 11:22

За статистикою Федеральної палати лікарів Bundesärztekammer, протягом останніх 10-ти років кількість спеціалістів з-за кордону, що отримали ліцензію лікаря у Німеччині, зросла вдвічі.

Станом на 2012 рік працевлаштованих медиків, що не мали німецького громадянства, налічували 32 548, у той час як у 2002 їх було лише 16 160, повідомляє Deutshe Welle.

Найбільше лікарів-мігрантів приїжджає до ФРН з країн Східної Європи. Здебільшого це лікарі з Румунії. Утім, зростає й кількість лікарів-вихідців з країн СНД, зокрема й українців.

"Кількість лікарів з України, що працюють тут за фахом, зростає щороку на 5%", - розповів керівник відділу міжнародних зв'язків Федеральної палати лікарів Рамін Парса-Парсі.

"За статистикою у 2012 році було зареєстровано 922 лікаря з України, у 2011 таких налічували 821. Більшість з них працюють у лікарнях, лише невелика частина мають свої приватні клініки – приблизно 62".

Іноземцям, що не є громадянами ЄС, у Німеччині стало легше працевлаштуватися з квітня 2012 року, відколи набув чинності новий закон про визнання закордонних дипломів. Тепер кандидати на вакансії у Німеччині можуть претендувати на отримання свідоцтва про допущення до лікарської практики – "апробації".

Раніше вони могли лише клопотати про надання дозволу на роботу за професією. "Апробація – це, по суті, повноцінна ліцензія для лікарів. Вона діє у всій країні, не має обмежень в часі. Натомість дозвіл на роботу видавався на певний термін і дозволяв працювати лише в одній федеральній землі", - пояснює Парса-Парсі. За його словами, наразі половина українських лікарів у Німеччині вже отримали "апробацію".

"Ми зустрічаємо колег та колежанок з усіх країн світу з відкритими обіймами", - зазначає голова профспілки німецьких лікарів Marburger Bund Рудольф Генке.

Адже представники лікарської спільноти сподіваються, що за допомогою лікарів з-за кордону вдасться побороти дефіцит власних кадрів.

Німецькі лікарі нарікають, зокрема, на великі навантаження на роботі і низьку зарплату. "Я думаю, що у Європі немає жодної іншої країни, де на одного лікаря припадає така велика кількість пацієнтів", - стверджує голова профспілки німецьких лікарів Marburger Bund Рудольф Генке.

За його словами, лікарі скаржаться, що щільний графік роботи і перенавантаження шкодять їхньому здоров'ю. Тож, отримавши диплом німецького вищого навчального закладу, багато хто залишає батьківщину для роботи у Великобританії, Швейцарії або в одній із скандинавських країн.

Не дивлячись на переваги працевлаштування іноземних лікарів, велике занепокоєння серед медиків викликає низьких рівень знань німецької мови. Часто надходять скарги від пацієнтів, які не змогли порозумітися з лікарем.

Саме тому керівник профспілки лікарів Marburger Bund Генке виступає за впровадження централізованого іспиту з німецької мови. "Зараз неможливо зрозуміти, як перевірялися знання мови. Майже кожен район в межах міста має право по-своєму організовувати цю перевірку знань. Більшість екзаменаційних завдань навіть не сертифіковані", - пояснює Генке.

Реклама:

Головне сьогодні