Вчені: чоловіки стрімко втрачають тестостерон, коли спілкуються з дружинами своїх друзів

— 25 березня 2013, 17:06

Однак таке явище спостерігається тільки у чоловіків, що пройшли підлітковий період, пишуть Вести.ru.

Саме так стверджують дослідники з університету Міссурі (University of Missouri), які вирішили розібратися докладніше, чому чоловіки набагато рідше "крадуть" жінок з родини, ніж жінки чоловіків.

Як правило, здоровий дорослий чоловік сприймає більшість жінок, не пов'язаних з ним кровною спорідненістю, як потенційних сексуальних партнерок. Щоб не заплутатися в такому розмаїтті, інстинкти підказують обирати ту, що народить здорове потомство: звідси мода на широкі стегна (легко народить), пишні груди (повноцінно вигодує), рум'янець (ознака здоров'я і молодості).

Чому ж падає рівень тестостерону в присутності чужих партнерок? Цей "рефлекс" придбаний чоловіками в процесі еволюції, вважають учені. Друзі - для чоловіків святе. Саме дружні зв'язки допомагали людям будувати спільноти, племена, а пізніше, і цілі держави.

Чоловіка, який зазіхнув на дружину свого друга, вважали у всі часи зрадником. Зрада, в свою чергу, породжувала міжусобицю, в результаті чого, суспільство ставало вразливим та нестабільним, і часто зовсім припиняло своє існування.

Інстинкт відрази до дружин друзів був викликаний необхідністю припинення суперництва між чоловіками, вважають автори нинішнього дослідження. Якби єдиною метою кожного з нас було здорове і численне потомство, люди могли б і зовсім не еволюціонувати.

Професор антропології в університеті Міссурі і провідний автор дослідження Марк Флінн (Mark Flinn) говорить: "Незважаючи на те, що у чоловіків є маса шансів завоювати серце дружини друга, вони ними не користуються. Випадки, коли чоловік здійснює такий вчинок, надзвичайно рідкісні і, скоріше, є винятками, що підтверджує правило".

Автори роботи, всі подробиці якого були опубліковані в журналі Human Nature, стверджують, що якщо правильно зрозуміти подібну поведінку людей в суспільстві, можна буде вирішити масу проблем сучасності, таких як збройні конфлікти і навіть кліматичні зміни.

Правда, вчені поки не повідомляють, яким саме чином.

Реклама:

Головне сьогодні