250 тисяч українців вже мають "запасні" паспорти сусідніх держав

— 29 березня 2013, 10:22

Справжніх масштабів поширення подвійного громадянства поміж українців наразі не може визначити ніхто.

Про це пише "Тиждень.ua" з посиланням на "Український тиждень".

"На сьогодні відомості про кількість українців, що набули угорського громадянства, сягає 80–90 тисяч осіб, румунського – до 80 тисяч. Коли врахувати, що вони локалізовані у двох регіонах України: Чернівецькій та Закарпатській областях, чисельність мешканців яких не дотягує і до 2,2 мільйона, то цифра досить значна", - йдеться у статті.

Водночас, згідно зі статтею, одночасно українське і російське громадянство мають максимум 70-80 тисяч громадян. Це пов’язано передусім із тим, що російська бюрократія неохоче дозволяє скористатися інститутом подвійного громадянства. Зокрема, умовою видачі російських паспортів є відмова від громадянства України.

Автори наголошують, що в умовах, коли українцям активно роздають свої паспорти сусідні держави, у Верховну Раду внесено законопроект про подвійне громадянство.

За словами автора проекту депутата-мажоритарника Льва Миримського, неофіційно від 5% до 10% українців уже мають паспорт іншої держави, а "близько 5 мільйонів перебувають на заробітках за кордоном. Багато з них отримують там громадянство і вимушені відмовлятися від українського. Чому країна повинна втрачати своїх громадян?".

Дії Миримського вписуються в ширший контекст діяльності проросійських сил в Україні.

"Так, у січні ідею подвійного громадянства педалював Віктор Медведчук. Варто зазначити, що просування цієї теми в Україні збіглося в часі з кроками Кремля у бік спрощення процедури набуття громадянства Росії "соотєчєствєннікамі", які переїжджають туди за програмою переселення", - йдеться в статті.

"У Держдумі в першому читанні ухвалено законопроект, який дозволяє їм не чекати п’ять років, проживаючи на території РФ, для подання документів на набуття громадянства. Тим часом її програма переселення у 2012-му і без того потроху реалізовується: загалом до Росії на постійне місце проживання торік офіційно виїхало понад 63 тисячі осіб – стільки само, як за шість років до цього", - йдеться у статті.

Реклама:

Головне сьогодні