Тест

В Україні "для економії" закриють 143 школи - Голова комітету ВР

Про це сказала голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич, посилаючись на зібрані комітетом дані від облдержадміністрацій, пише УНІАН.

За її словами, таким чином буде звільнено майже півтори тисячі учителів, "а держава заощадить аж 44 мільйони гривень".

Як наголосила Гриневич, відбувається "скорочення доступності освіти", а її якість не підвищується.

"Вчителі, яких скорочують на селі, не мають шансів знайти іншу роботу. Але куди йдуть кошти взагалі від такої економії?", - наголосила голова комітету.

Водночас, сказала Гриневич, уряд не виконує графік скорочення різниці між базовою ставкою Єдиної тарифної сітки і мінімальною зарплатою.

"І підтвердженням цьому є постанова уряду від 27 березня, якої ми вимагали, але яка написана зовсім і прийнята в інший редакції", - зазначила вона.

За словами голови комітету, постанова "Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери", прийнята урядом 27 березня, зберігає цю різницю у 295 грн.

Гриневич повідомила, що посадовий оклад працівника першого тарифного розряду з 1 січня 2013 року встановлено у розмірі 852 грн, тоді як, відповідно до Генеральної угоди, підписаної з профспілками, базова тарифна ставка мала бути підвищеною з 1 січня цього року до 928 грн, а з 1 квітня - 942 грн.

"Таким чином, далі зберігається розрив між мінімальною заробітною платою і першим тарифним розрядом, який був ще з минулого року, - 295 гривень. Й освітяни, медики та інші бюджетники далі втрачають кошти", - наголосила Гриневич.

Водночас депутата Ірина Геращенко опублікувала доручення Мінфіну, яке "дає доручення під виглядом оптимізаціі продумати схеми максимального закриття сільських шкіл, клубів та бібліотек, скорочення вчителів і збільшення іх навантаження, збільшення поборів з батьків".

Документ з Facebook Ірини Геращенко

"При цьому мінфін навряд чи цікавиться, чи є зарплати украінців економічно обгрунтованими. Тепер ще більше стає очевидним, чому Азаров виганяє з засідань уряду опозиційних депутатів", - написала Геращенко у Facebook.