Вчені створили наддалеку лазерну 3D фотокамеру

— 10 квітня 2013, 10:37

Фізики з університету Херіот-Уотта зуміли розробити метод використання лазерів для сканування практично будь-яких об'єктів.

Зараз вчені працюють на тим, щоб збільшити дальність дії камери до 10 км, пише Бі-бі-сі.

У першу чергу, її планується використовувати для сканування рухомих об'єктів, зокрема, автомобілів.

Новий пристрій фіксує найдрібніші рухи об'єктів зйомки, і тому його можна використовувати для відстеження руху гірських порід або росту листя.

Принцип його роботи заснований на точному вимірі часу, що потрібний лазерному променю, відбитому від поверхні, для досягнення приймального пристрою камери. По суті, це принцип лазерного далекоміра.

Дану камеру не можна буде застосовувати для сканування людей, адже цей метод не в змозі фіксувати текстуру людської шкіри.

Причина в тому, що шкіра не "відбиває" промінь лазера так, як це робить більшість інших об'єктів. Це означає, що бажаючі сховатися від об'єктива нової фотокамери, можуть, як варіант, роздягнутися догола.

Роздільна здатність камери становить близько одного міліметра на відстані до 1 км.

Подальше удосконалення програмного забезпечення фотокамери дозволить, за словами розробників, використовувати її для вимірювання швидкості та напрямку руху об'єкта зйомки.

"Наш метод дозволяє отримувати зображення невеликих цілей на значній відстані з мінімальними витратами енергії", - говорить один з авторів розробки Енгус Маккарті.

"Зрозуміло, що нам ще належить попрацювати над мініатюризацією пристрою, але ми вважаємо, що легкий, абсолютно компактний скануючий лазер з тривимірним зображенням може бути створений протягом найближчих п'яти років".

Реклама:

Головне сьогодні