На міжнародній конференції українські школярі покажуть як виявляти на рак . Відео

— 15 квітня 2013, 10:43

Вони представляють Україну на двадцятій Міжнародній конференції молодих учених ICYS , що розпочалася у понеділок в Індонезії на острові Балі, повідомляє Радіо Свобода.

Десятикласник Ярослав Шух із Чернівців придумав, як діагностувати рак на ранніх стадіях за допомогою поляризованого світла. Сьогодні, за словами хлопця, він може виявляти тільки певні види цього захворювання, але згодом він планує зробити свій метод універсальним.

"Я досліджував жіночу репродуктивну сферу, бо там поки що найлегше діагностувати. Але, в принципі, так можна будь-який вид раку виявляти, тільки треба проводити відповідні дослідження, за різних форм раку вміст різних речовин у крові збільшується. В подальшому я планую свій метод узагальнити, але, думаю, це буде не скоро", – зауважує дослідник.

Його колега по ліцею Лідія Захарук готова представляти власний метод діагностики онкологічних захворювань за допомогою лазера.

Владислав Нежура із Запоріжжя навчився застосовувати математичну теорію вузлів у генетиці, а його земляк Ілля Літкін розробив комп’ютерну програму для аналізу різних поверхонь: від мікроскопічних клітин до далеких планет.

В свою чергу, киянин Андрій Андрусишин досліджував ракоподібних, вивчаючи рівень забруднення Чорного моря важкими металами, а Ольга Калініченко із Полтави придумала, як обігрівати приміщення за допомогою енергії, що вивільняється при доїнні корів.

Українці змагатимуться з командами з Європи, Південної Америки та Тихоокеанського регіону

Конференція, яка починалась із восьми країн-учасниць, сьогодні об’єднує 23 країни. В основному – це країни Європи, Південної Америки і Тихоокеанського регіону. Конкуренція дуже висока, зауважує керівник команди, викладач фізики та астрономії Пауль Пшеничка.

"Польща завжди представляє дуже сильну команду, Угорщина, Росія – аж дві: із Москви і Петербурга. Дуже сильні математики приїжджають з Грузії. І традиційно досить сильна команда – з Білорусі", – каже він.

Українську команду відбирають і готують із жовтня минулого року – у кілька етапів, зазначає президент Малої академії наук Станіслав Довгий. Він зізнається, що сподівається на високий результат.

Конференція триватиме на Балі до 23 квітня.

Реклама:

Головне сьогодні