Плата за музичні школи поки що не зросте - Мінкульт

— 15 квітня 2013, 14:23

Про це заявив начальник відділу навчальних закладів Міністерства культури України Іван Походзей, якого цитує Укрінформ.

"Принаймні до кінця цього року плата залишиться однозначно такою ж. Якщо навіть і будуть прийматися якісь урядові рішення, то, звісно, вони будуть вводитися з нового навчального року. Бюджетні розрахунки формуються на календарний рік, а ми вже знаходимося у кінці навчального року. Я думаю, що у цьому році не варто особливо перейматися тим, що економічні показники будуть якимось чином проігноровані", - сказав він.

За його словами, нині в Україні працює близько 1 тис. 466 початкових мистецьких шкіл, які відвідує майже 335 тис. учнів. Плата наразі у середньому складає 55,3 грн. на місяць.

До цього часу, відповідно до постанови Кабміну №260 "Про визначення розміру плати за навчання у державних школах естетичного виховання дітей", вона встановлювалася керівником навчального закладу за погодженням з місцевими органами виконавчої влади.

Однак, обмежені бюджетні можливості держави щодо фінансування галузі, зумовили необхідність перегляду плати за навчання у музичних та художніх школах.

Так, уже третій рік над новим проектом постанови Кабміну працює робоча група на чолі з першим заступником міністра культури Тимофієм Коханом.

Документ пропонує прив'язати розмір плати за навчання до мінімальної заробітної плати, зокрема, стягувати її 10-ту частину за навчання грі на популярних музичних інструментах, за менш популярні (духові, ударні, народні, струнно-смичкові) - 8%, а за національні - 6%.

"Ми ще тоді прогнозували, що певне підвищення буде, але воно буде поміркованим, яке не дасть можливість зруйнувати систему. Те, що місцеві органи виконавчої влади роблять в освіті невиважені кроки, - ми тут не можемо нести відповідальність, особливо, це стосується органів місцевого самоврядування. Це не державні адміністрації, а ради, вони мають право приймати рішення", - зауважив представник Мінкульту.

Походзей також запевнив: міністр культури Леонід Новохатько не допустить суттєвого підвищення плати за навчання дітей у школах естетичного виховання.
Так, найближчим часом планується нарада з цього питання за участю профільного віце-прем'єр-міністра.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України надіслало Мінкульту лист щодо оптимізації мережі та переведення на самоокупність закладів культури, зокрема шкіл естетичного виховання.

Реклама:

Головне сьогодні