Вихованці дитячого сиротинця: "Про нас можна було знімати фільм жахів". Фото

— 16 квітня 2013, 11:56

Мати-виховательку звинувачують у жорстоких методах виховання та використанні дитячої праці. Сама Тамара Май звинувачення відкидає й вважає, що в такий спосіб влада просто хоче закрити заклад, пише Радіо Свобода.


Тамара Май разом зі своїм чоловіком ще у 1989 році одна з перших відгукнулася на заклик влади організовувати дитячі будинки сімейного типу. Про Тамару Май та її вихованців писали газети й знімали документальні фільми, а сиротинцю дарували житло, землю та побутову техніку.

За 24 роки Тамара Май виховала сімох власних та 26 прийомних дітей. Тепер, герої колишніх хвалебних історій кажуть: "про нас можна знімати фільм жахів".

"Реально – це не дитячий будинок, це пекельний сиротинець. Це не передати словами. Ця людина – диявол", – так відгукуються про свою прийомну матір вже дорослі Віталій Бовт та Олексій Батраков.

34-річний Олексій вже сам батько двох дітей. До Тамари Май він потрапив у 9 років. За 10 років, за словами Олексія, йому довелося пережити і голод, і холод, і лайку.

"Вона давала нам роботу таку, що дорослому була б тяжкою. Ну як можна відправити дитину вночі кидати гній. Я під час роботи міг заснути. Бувало заб’юсь в куток аби вітер не продував одяг. А якщо ми не виконували роботу – вона не давала їсти. Або могла відправити спати в будинок без опалення, бо там від морозу лопнула опалювальна система", – розповідає Батраков.

За спогадами колишніх вихованців, Тамара Май за непослух била дітей кочергою, шлангом від насоса – усім, що потрапить під руку. В школі діти рідко з’являлися, через синці. Замість навчання їм доводилося рубати ліс та орати у полі.

"У неї діти, як раби. Замість школи ми косили сіно, прибирали за тваринами. А коли різали це м’ясо, ми ж його не бачили, не їли", – згадує ще один випускник дитячого будинку сімейного типу Тамари Май, Олексій Затула.

В службі у справах дітей запевняють, що через численні претензії до методів виховання Тамари Май, їй давно заборонили брати нових сиріт із місцевих дитбудинків.

Тож господиня сімейного сиротинця знайшла шістьох дітей аж у Кривому Розі. Двоє з цих дітей поскаржилися представникам харківської районної служби, яка наглядає за правами дітей, на свого вихователя.

Між тим, прийомна мати відкидає усі звинувачення у жорстокому поводженні з дітьми, а тих вихованців, що написали скарги, на її думку, просто залякали чи заманили грошима.

"Мені сказали, якщо напишеш відмову від мами, будеш багато отримувати грошей і забезпечуватимемо одягом", – розповів студент Чугуївського ліцею Сергій. За словами хлопця, обіцяного він не побачив і тепер жалкує, що писав заяву про відмову від Тамари Май.

Кореспондент видання побував у сиротинці. На кухні готували їсти 18-річний Антон та 12-річний Ромчик.

"Я вмію робити салат "Олів’є", окрошку. Ми допомагаємо матері. Наприклад, годуємо курей, гусей, є у нас і кролі", – охоче розповів Роман.

Соціальний педагог Лілія Гриценко, що багато років наглядає за цією родиною, каже, що Тамара Май бездоганний маніпулятор, яка вміє створити картинку для преси.

Тож мати-вихователька, її вихованці різних років та представники органів опіки зустрінуться у суді. Тамара Май позивається до суду за наклеп, а соціальні служби стосовно позбавлення опіки.

Реклама:

Головне сьогодні