Торнадо не піддається науковим прогнозам

— 23 травня 2013, 17:39

У той час, як формування циклонів легко виявити з допомогою супутників, торнадо неможливо ідентифікувати ні з космосу, ні на радарі.

"Прогноз поки що неможливий через те, що не можемо виміряти температуру у низьких шарах атмосфери, під хмарою, з якої формується торнадо", - пояснює Річард Ротунно, спеціаліст з National Center for Atmospheric Research (Колорадо).

Торнадо виникає через контраст між вологою і теплою зоною низького тиску і висхідним холодним і сухим повітряним потоком, пояснює Corriere della Sera, переклад статті якої наводить InoPressa

Найбільш прийнятні умови для утворення цього потоку у Штатах, а саме східна їх частина, відома як "Алея торнадо": Техас, Оклахома, Арканзас, Міссурі, Індіана, Теннессі та Огайо.

З близько 1200 торнадо, що формуються на планеті, 150 проносяться над США.

[L]Інколи повітряний стовп торнадо має висоту до тисячі метрів, а швидкість – до 500 кілометрів на годину, розриваючи все на своєму шляху.

Так було у 1971 році у Оклахомі, коли сила торнадо досягла п'ятого "катастрофічного" рівня по шкалі Фуджита, пояснює видання.

"Ми починаємо розуміти, що відбувається, лише через кілька хвилин, і тому ми не в змозі попередити населення", - говорить Ротунно.

Він також каже, що сьогодні тропічні циклони вивчаються у зв'язку з кліматичними змінами, зокрема, глобальним потеплінням.

Щодо торнадо, то зв'язок між їх появою і підвищенням температури повітря поки не встановлений.

Фото The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні