Футуролог Мітіо Каку: Нації, які вірять тільки у сільське господарство, будуть бідними

Американський фізик-теоретик і футуролог Мітіо Каку взявся популяризувати науку.

У своїх бестселерах "Фізика неможливого" і "Фізика майбутнього" він описує не лише розвиток науки і її вплив на життя, але й прогнозує еру самоконтрольованих машин, управління предметами за допомогою думки і новий виток досягнень у медицині.

Каку дуже впізнаваний, адже часто коментує наукові новини на ВВС, Discovery Channel.

Він працює професором теоретичної фізики у міському коледжі та університеті міста Нью-Йорк, багато подорожує по світу з лекціями.

З Мітіо Каку можна говорити годинами на абсолютно різні теми: від ймовірності телепатії і подорожей у часі і теорії суперструн (футуролог пише і про це) до створення робота на зразок ворога Термінатора у другій серії знаменитого фільму.

"Українська правда. Життя" зустрілась з ним для нетривалої бесіди під час його першого візиту до України в рамках "Публічних лекцій Фонду Віктора Пінчука", аби поговорити про вплив технологій на життя, про те, яким воно буде у найближчому майбутньому і контроль над людьми.

"ПРИВАТНІСТЬ БУДЕ ПРОБЛЕМОЮ В МАЙБУТНЬОМУ, АЛЕ ПРОБЛЕМОЮ, ЯКУ МОЖНА ВИПРАВИТИ"

- У своїй книжці "Фізика майбутнього" ви писали, що зовсім скоро з'являться лінзи, які будуть давати можливість бачити все довкола з різними екранами, завантажувати необхідну інформацію про об’єкт попереду. Вже існують Google Glasses, які мають такі функції. З ваших передбачень на найближчий час, що ще варто чекати, а що скоріше за все не збудеться так скоро?

- У мене була можливість брати інтерв’ю у більш ніж 300 найголовніших вчених, які працюють в лабораторіях і фактично створюють майбутнє. Відтак мої передбачення засновані не на фантастиці, а на отриманій інформації, тому вони справджуються.

Я не фантаст. Я пишу наукову літературу і тільки про те, до чого можу доторкнутися.

У майбутньому, коли я вас побачу, поруч з вами буде написана ваша біографія. Якщо ви будете говорити китайською мовою, будуть іти субтитри, я зможу читати англійською мовою те, що ви говорите. Це змінить абсолютно все.

Наприклад, студенти коледжів. Коли вони складають свої випускні іспити, все, що їм потрібно буде зробити – це моргнути, і вони побачать всі відповіді. Освіта вже не буде базуватись на запам’ятовуванні.

Політики будуть ідеально виступати, тому що будуть бачити весь текст в контактних лінзах.

Туризм просто вибухне. Іноді люди бояться їхати закордон, бо вони не розуміють культуру і не володіють мовою. А ви зможете торгуватися з торговцями, тому що коли вони говоритимуть з вами, ви будете читати субтитри.

Ви будете бачити, що робить ваш чоловік чи дружина. Якщо він пішов по покупки, ви будете бачити те, що він бачить. Ви скажете: "Ні-ні, це не купуй". Відтак ваша дружина чи чоловік завжди будуть купувати правильні речі. Це буде змінювати соціальні стосунки.

У військових, наприклад, вже є спеціальний пристрій. Вдягають невеличку каску, і коли ти відкриваєш око, зразу потрапляєш онлайн. Тобто це такий інтернет на полі бою, його вже застосовували.

Будівельники будуть бачити крізь стіни. Як? З другого боку стіни буде камера, яка фотографуватиме і передаватиме зображення в контактні лінзи.

Це буде впливати на всі сфери життя.

Коли людина буде повз тебе проходити, її обличчя засвітиться. Це означатиме, що в людини є такі характеристики, які тобі потрібні, а в тобі – такі характеристики, які потрібні їй.

Можливо, ця людина збирає монети або марки, і це означає, що це для вас ідеальна пара.

- Але це виглядає як суспільство з повним контролем життя людини. Все відомо, як у Оруелла.

- У нас буде більше контролю. Всі люди думають, що машини нас будуть контролювати. Ні, навпаки. Ми набагато більше будемо контролювати.

Це дасть нам можливості. Якщо ти студент, то можеш закачати лекцію, яку пропустив, будь-яку інформацію, яка тобі потрібна, просто моргнувши. І це дає нам можливість, дає силу. Тому що ми можемо бачити світ через очі інших людей. Нам не потрібно жити в суспільстві, де бідні.

Ми будемо жити в тому світі, де будемо буквально бачити, як живуть інші люди. Коли діти грають у відеоігри, вони бачитимуть зображення своїх друзів, людей з інших країн, з якими можна буде взаємодіяти.

Ці діти розумітимуть: нам треба так жити. А тому буде більше демократії. Люди зможуть контролювати своє життя. Демократія не буде воювати з іншою демократією. Ну, подумайте про будь-яку війну.

Завжди були королі, диктатори, і ніколи не було війн між демократіями, були війни між королями. В демократіях людям потрібна робота, вони не хочуть стати королем, тому їм непотрібні війни.

У нас будуть війни в майбутньому, але їх буде менше. Тому що буде демократія, всі будуть знати, як живуть інші люди.

- В Україні окуляри google заборонені спецслужбами як пристрій, який дозволяє негласно зчитувати інформацію. Це такий спосіб контролювати збір інформації, її поширення. Чи спостерігаються такі явища ще десь? Ви помічаєте намагання урядів у світі стримувати таке проникнення інтернету і технологій?

- У більшості країн це дозволено, інтернет взагалі не регулюється. Уряди будуть намагатися обмежувати, наскільки зможуть. Але в майбутньому інформація буде на супутниках.

Ваші прикраси або годинник можуть просто отримувати цей сигнал, уряду буде дуже важко зупинити те, щоб інтернет ішов до суспільства. Люди розумітимуть: нам не треба так жити, ми будемо зв’язуватися з іншими людьми, які вірять в ті самі речі, в які ми віримо. Це означає, що у вас з'являється голос.

Уряд буде намагатися обмежити ці процеси. Скажімо, в Китаї. Але в майбутньому люди розумітимуть, що будуть бідними, якщо заборонятимуть інтернет. У вас не буде останньої інформації, вчені не зможуть комунікувати між собою. Навіть китайський уряд це розуміє, що якщо заборонять інтернет, то Китай буде бідним у майбутньому. Тому вони дозволяють інтернет, але намагаються його модифікувати, наскільки можуть.

- Що буде в найближчому майбутньому, крім лінз? Через 5-10 років?

- Стіна буде розумною. Коли ми захочемо поговорити з лікарем, говоритимемо зі стіною. Їй треба буде сказати: "Я хочу поговорити з лікарем". На стіні з’явиться лікар, який може дати вам правильну пораду. Тобто все, пов’язане з медициною, ви будете робити через стіну. Люди будуть, звичайно, старішати.

Зараз медицина дорожчає, але вона буде майже безкоштовною. Хірурги будуть потрібні, але прості проблеми зі здоров’ям можна буде вирішити за допомогою стіни. Так само це стосується юристів, професорів, різних вчених, вчителів.

Тому що вам дадуть найкращу юридичну пораду майже безкоштовно.

Коли вам потрібно буде кудись їхати, автомобіль зможе робити це сам. Через 8 років ви сидітимете в машині, заговорите до неї і вона поїде. Це буде набагато безпечніше, ніж у звичайній машині.

Ми будемо вирощувати людські органи, і всі наші гени будуть на CD. Можливо, це буде записано на кредитній картці. Ви підете до лікаря, він просканує і побачить, що там у вас. А через 20 років ми, можливо, зможемо генетично проектувати дітей.

З тваринами вже це роблять, ми вже їх програмуємо. Знайдено ген, який робить мишу набагато сильнішою, ніж середня миша.

Тобто десь через 20 років ви зможете вибрати характеристики дитини. Ну, для більшості це буде добре, тому що генетичні захворювання зникнуть.

- Це виглядає дуже небезпечно. Вся інформація про людину буде на диску. Тож будь-хто може отримати цей диск, і ним маніпулювати. Не буде приватності. Ви кажете, що водночас, буде демократія. Але яким чином, адже все буде під контролем?

- Кожна технологія має свої недоліки. Недоліки цього – не буде приватності.

В кіно завжди є сцена, коли подружка бере телефон і кидає кудись у фонтан, у річку.

В майбутньому у руці буде просто кнопочка "вимкнути". Буде програмне забезпечення, щоб захищати нашу приватність. Зараз розробляючи програмне забезпечення, ви не хочете втрачати час на цю приватність - хочете стати мільйонером, створюючи наступний Facebook.

Втім, будь-яка технологія призводить до остраху. Наприклад, телефон. Як тільки він з'явився, було дуже багато статей на цю тему. Писали, що ми більше не зможемо говорити з друзями, а говоритимемо з тим механічним голосом. Це жахливо, це дегуманізація, це неприродно, щоб ми говорили з якимись електронами. Але критики були праві.

Адже зараз ми не так багато часу витрачаємо на живе спілкування одним з одним. Водночас, 100 років тому ми говорили з 20 людьми, а тепер – з кількома сотнями, з допомогою телефону та інтернету з ще більшою аудиторією.

Тому приватність, звичайно, буде проблемою в майбутньому, але такою, яку можна виправити. Потрібно кращі програми, щоб вони нас захищали.

Великі інституції будуть використовувати фізиків, щоб вони захищали їх приватність. Квантова криптографія робить можливим створення лазерного променя, в який не можна проникнути. Тобто шпигунські агентства, уряди будуть зв’язуватися між собою через такі лазери, спеціальний інтернет, в який не можна буде зайти будь-яким іншим пристроєм.

Споживачі будуть захищати свою приватність. Ми купуватимемо пакет приватності, щоб себе захистити. Це та ціна, яку ми маємо платити.

"В СИЛІКОНОВІЙ ДОЛИНІ БАГАТО РОБОЧИХ МІСЦЬ, АЛЕ НЕМАЄ ЛЮДЕЙ, ЯКІ МОГЛИ Б ЇХ ЗАЙНЯТИ"

- Ми говорили про те, що стосунки між людьми будуть іншими. Вчитися будуть по-іншому. Яким тоді буде навчання? Які риси характеру в майбутньому будуть найважливішими для того, щоб людина була успішною?

- Капіталізм сам по собі змінюється в результаті прогресу. Зараз ви не знаєте, коли йдете до магазину, скільки щось може коштувати. Тобто зараз неідеальні пропозиція та попит.

А коли ви в майбутньому підете в магазин, чітко розумітимете, в кого найкраща ціна, ви будете знати, яка маржа, скільки заробляє людина, що люди знають про цей продукт. У ваших контактних лінзах буде 100% інформації про будь-який продукт.

Тоді попит та пропозиція стануть ідеальними. У того, хто постачає, будуть дані, що потрібно споживачу. У виробника будуть також всі дані для того, щоб розуміти і робити цільовий маркетинг. Тому капіталізм буде кращим.

Крім того, все буде оцифроване. Спочатку була музика, квитки, продаж акцій в інтернеті, тепер це журналістика, телебачення, кіно. Наступними будуть освіта і медицина.

Тобто крок за кроком весь капіталізм оцифровується, і сам капіталізм переходить від товарного капіталізму до інтелектуального капіталізму.

Тоні Блер любить говорити, що Англія отримує більше доходів від рок-н-ролу, ніж від своїх шахт. Шахти – це товар, товар можна складати в контейнери, упаковувати, але в основному товари будуть дешевшати. Не можна ж масово виробляти мозок.

- Зараз не можна. А в майбутньому?

- Про це поговоримо. Ті речі, які не можуть робити роботи, будуть дуже важливими. Я маю на увазі креативність, уяву, ініціативу, лідерство, досвід. Роботи не можуть цього робити.

Ті нації стануть багатими, які зможуть збалансувати товари і цей капіталізм. Ті нації, які вірять тільки у сільське господарство, будуть бідними в майбутньому.

- Тобто ті явища, які сьогодні йдуть, зокрема, у світовій фінансовій системі, викликані і науковим прогресом? Людство намагається виробити якусь нову систему відносин?

- Звичайно, напруга в суспільстві – це фактично похідний продукт цих технологій. Ми забуваємо, що походження багатства залежить від технологій і науки. Ми читаємо багато статей про те, як маніпулювати грошима, але немає статей, звідти ж беруться гроші.

Багатство йде від науки. Але наука розвивається хвилями, які створюють хвилі багатства. Але вони в свою чергу часто створюють бульбашку. Коли вона лопається, ви отримуєте депресію.

Першою такою хвилею був час, коли ми, фізики, працювали над питаннями енергії. Від парових двигунів було отримано стільки багатства, що потім з'явилась бульбашка на лондонській біржі, і вона луснула.

Ця хвиля була такою великою, що створила ідеологію, яка називається марксизмом. Марксизм – це фактично реакція на багатство, яке було створено цими двигунами.

Далі прийшла хвиля автомобілів та інших речей, і знову виникла бульбашка. Коли автомобілі вийшли з-під контролю, бульбашка знову луснула.

Третя хвиля – це хай-тек: лазери, GPS, комп’ютери. Вона створила фантастичне багатство, але й воно вибухнуло. В Європі й досі вибухає.

Лишається питання, якою буде четверта хвиля. Четверта хвиля буде визначати майбутнє на наступні 80 років. Саме стільки тривають ці цикли.

Наступна хвиля багатства буде від трьох джерел – біотехнології, нанотехнології і штучного інтелекту. Адже природа роботи змінюється. Прості робочі місця на фабриках зникають, їх замінюють роботи.

Водночас багато робочих місць створюється в інтелектуальній сфері. Зараз кажуть про дуже високий рівень безробіття. Насправді ж є багато робочих місць, але для них потрібна освіта. В Силіконовій долині багато робочих місць, але немає людей, які могли б їх зайняти.

Система освіти готує людей минулого. Ми вчимо їх для того, щоб вони йшли на ту роботу, якої вже не існує. Тому у нас таке велике безробіття.

- Ви кажете, що створюються інтелектуальні робочі місця. Але не всі люди мають відповідний рівень таланту, щоб займатися інтелектуальною роботою. Чи зможе людство змінитися таким чином, щоб люди змогли зайняти ці робочі місця?

- По-перше, роботів майбутнього не зможе робити штучний інтелект. Все, крапка. Це майбутнє ринку праці. Наступне питання - чого не можуть роботи?

Роботи не можуть робити дві речі. Перше – вони не розуміють взірці, не розуміють, що бачать. Вони сприймають все, що їх оточує, квадратним. Також роботи дуже добре чують, але не розуміють почуте. У них немає свідомості.

У робота також немає інтуїції. Тому, скажімо, фондові брокери не зникнуть. Бо насправді вони не продають папери. Вони продають те, що не можуть дати роботи – розум. Для того, щоб стати брокером, вам потрібен досвід, інтуїція, чутки. Вам потрібно розуміти історію цінних паперів, все почуте на Wall Street. Роботи не знають, що важливо, для них все виглядає однаково.

В майбутньому процвітатимуть офісні роботи. Серед них зникнуть ті, які повторюються. Але, скажімо, будівників, садівників, прибиральників, які збирають сміття неможливо замінити, тому що кожен сад інший, кожен будівельний майданчик по-іншому виглядає.

Тепер погана новина. В майбутньому все одно будуть юристи. Тому що закон базується на основах. А цінності змінюються – що є добрим, що поганим, де ця грань між злом та добром. Це судження. Роботи зможуть дати статистику, але не зможуть бути суддями.

Тобто ринок буде іншим. Виживуть садівники, будівельники, робітники фізичної праці, в яких робота абсолютно не повторюється. Але ті роботи, які потребують, скажімо, підрахунків, зникнуть. Зникнуть "середні люди", які отримали освіту в коледжах.

БАРАК ОБАМА ДАЄ МІЛЬЯРДИ ДОЛАРІВ НА ДОСЛІДЖЕННЯ МОЗКУ

- Повернімось до питання про мозок. В США та Євросоюзі є програми, які інвестують мільярди в те, щоб з'ясувати, як ми думаємо, як приймаються рішення. Яким може бути результат такого втручання в мозок людини?

- Зараз великий тримільярдний проект витрачають на те, щоб досліджувати гени. Наступним буде проект про мозок.

Барак Обама дає мільярди доларів на таку ініціативу. Це означає спробу зрозуміти всі психічні захворювання, такі як шизофренія та інші.

Що цей проект зробить для звичайної, не хворої людини? Коли ми заходитимемо в кімнату, то ментально зможемо все контролювати. Ми будемо як чарівники, будемо маніпулювати всім.

Зникнуть клавіатури, комп’ютери будуть десь заховані. Існуватимуть лише невеличкі чіпи.

Ми вже можемо поставити чіп у мозок людини, щоб механічно контролювати руку, ногу, цілий скелет. А десь за два роки механічна нога буде працювати від мозку.

Через 5-10 років ми будемо взаємодіяти з комп’ютерами ментально. Ще через 10 років діти скажуть: "Ти що, нічого не можеш своїм розумом, мозком робити?". Дітям буде цікаво, що це за батьки, які жили в світі, де стіл був столом, стілець був стільцем. І вони скажуть: "Як ви могли так жити тоді?".

Так само, якби дідусі колись тільки побачили телебачення або інтернет, вони б подумали, що це магія або якісь чаклуни.

У майбутньому у нас буде надсила, надвлада, і ми матимемо доступ до зовнішнього світу.

- У пострадянських країнах склалася така думка, що всі нові технологічні розробки насправді з'являються в суспільстві через кілька років після того, як вони були розроблені військовими. Ви як вважаєте?

- Частково це правда. Ми маємо бути чесними. Подивіться на інтернет. Він називався арпернет, і його створив Пентагон для того, щоб керувати ядерною війною. Тому інтернет не має інструкції. Це просто така порожня дорога без інструкції, без диктатора.

У 1989 році Національний фонд науки взяв контроль над інтернетом. І у 1989 році цей фонд сказав: "Нам уже не потрібна утаємниченість, тому що зникає радянський блок, до чого ми готуємося?". У 1989 році Національний фонд науки віддав інтернет взагалі безкоштовно. Це була військова зброя. Всі ці коди, креслення, дизайни – все вони просто віддали.

Тому в якомусь сенсі інтернет - це продукт військових. Але тепер він вже поза контролем.

- Як новітні технології будуть розподілятися між усім світом, всіма людьми? Буде такий собі "золотий мільярд"?

- Кожна технологія створюється для багатих людей. Давайте будемо щирими. Але, звичайно, потім масова продукція зменшує ціну.

Наприклад, коли ми будемо вирощувати органи, це буде дорого, бо вони можуть врятувати життя людини. Але потім почнеться масова продукція, вони стануть дешевшими, і вже кожна людина зможе їх отримати.

Подивіться на продукти. Те, що ви їли сьогодні на сніданок, 100 років тому королева Англії не могла собі дозволити.

Це природа технологій. Технологія демократизує багатство. Не навпаки. Люди думають, що спочатку технології будуть тільки у багатих. Це правда, але це тимчасово.

Технологія демократизує багатство настільки, щоб середня людина могла жити краще, ніж королева Англії 100 років тому.

Усі фото pinchukfund.org

Реклама:

Головне сьогодні