Фотопроект "Red Balloon 86": моторошна експедиція до Чорнобильської зони

— 29 травня 2013, 18:20

У Лондоні відкрився арт-проект "Red Balloon 86" чеської мисткині Гани Воячкової. Він – історія хлопчика-привида, що блукає безлюдною Прип'яттю.

Ідея проекту у Гани Воячкової з'явилась після перегляду двох фільмів: французької короткометражки "Червона кулька" (1956) та пропагандистської радянської стрічки про ідилію життя у Прип'яті до трагедії, пише DW.

Тож мисткиня відважилася вирушити у фото-експедицію до зони відчуження. За її словами, умови подорожі були доволі екстремальними, та упродовж двох зимових днів вона встигла відзняти увесь необхідний матеріал.

Згодом вже у празькій студії до цих фото за допомогою спеціальних програм додали зображення напівпрозорого хлопчика з червоною кулькою. Кулька – з тієї самої французької короткометражки, хлопчик – син друга Гани.

Проект складається з анімаційної стрічки та п'ятьох великоформатних фото, на яких хлопчик-привид блукає пустою зоною відчуження. На фото мисткиня зумисне фіксувала саме дитячі об'єкти: дитячий садок, школа, басейн. Знімки проекту – блакитно-білі, на тлі яскраво виділяється червона кулька. "Червоний колір кульки – колір мого дитинства, колір комунізму", - пояснює авторка.

За словами Воячкової, образ маленького привида символізує усіх евакуйованих мешканців "мертвого" міста. "Сьогодні це місце, де не знайти жодної живої душі, тут лише вітер гуляє", - ділить враженнями Гана.

У кінці французької стрічки усі повітряні кульки Парижа злітають у повітря, підіймаючи хлопчика над землею. Гана прагнула відтворити подібну сцену: вона вилізла на найвищу будівлю Прип'яті з гербом СРСР, аби зробити фото, на якому хлопчик тягнеться за кулькою і ніби злітає з даху.

Ціль проекту, пояснює мисткиня, полягає в тому, щоб показати Чорнобильську трагедію так, як її побачив би колись той самий веселий хлопчик з радянського фільму: "Для мене подорож туди стала дуже драматичним досвідом. Всюди я бачила розкидані упаковки від антирадіаційних ліків, тож можна уявити паніку під час евакуації".

Арт-проект "Red Balloon 86" триватиме у лондонському Музеї дитинства до 3 листопада. Вхід безкоштовний.

Усі фото http://www.hanavojackova.com

Реклама:

Головне сьогодні