Вчені знайшли рештки незвичайного пращура людини. Фото

— 10 червня 2013, 10:54

На думку вчених, це є відкриття, що висвітлює один з найбільш ранніх етапів нашої еволюції, пише The Wall Street Journal.

Знайдена в Китаї істота розміром з мишу володіє рядом анатомічних особливостей, що відрізняють його від інших приматів, відомих науці - як нині існуючих, так і вимерлих.

За словами вчених, приблизно 55 мільйонів років тому, найбільш ранні пращури-примати людей розділилися на дві гілки. Одна гілка породила лемурів, лорі і галаго. Інша призвели до появи довгоп'ята, чиї нащадки із великими очима, досі живуть у Південно-Східній Азії. Друга гілка також породила і антропоїдів, в тому числі людиноподібних мавп, мавп і людей.

Тварина, описана в дослідженні, є примітивним родичем долгопятів. Відкриття представляє свіжий погляд на пращурів людей: наскільки вони були великі, як виглядали, яка була їх анатомія, що вони їли і як пересувалися.

Наприклад, багато вчених вважають, що особлива анатомія стопи мавпи виробилася набагато пізніше. Але частина анатомічних рис простежується на виявленому скелеті, еволюція якого сталася набагато раніше.

ВІДЕО ДНЯ

"У нього будова стоп як у мавпи, а тіло більш-менш нагадує довгоп'ята, - сказав антрополог з Університету північного Іллінойса Деніел Гебо, співавтор дослідження. - Ми бачимо таке поєднання вперше".

Знахідка також примітна тим, що скелет зберігся практично повністю. До теперішнього часу вчені бачили лише фрагментарні останки цих стародавніх приматів - зуби, щелепи або черепа.

Вчені назвали знахідку Archicebus achilles. Назва приблизно перекладається як "перша довгохвоста мавпа".

Реклама:

Головне сьогодні