Вчені знайшли рештки незвичайного пращура людини. Фото

— 10 червня 2013, 10:54

На думку вчених, це є відкриття, що висвітлює один з найбільш ранніх етапів нашої еволюції, пише The Wall Street Journal.

Знайдена в Китаї істота розміром з мишу володіє рядом анатомічних особливостей, що відрізняють його від інших приматів, відомих науці - як нині існуючих, так і вимерлих.

За словами вчених, приблизно 55 мільйонів років тому, найбільш ранні пращури-примати людей розділилися на дві гілки. Одна гілка породила лемурів, лорі і галаго. Інша призвели до появи довгоп'ята, чиї нащадки із великими очима, досі живуть у Південно-Східній Азії. Друга гілка також породила і антропоїдів, в тому числі людиноподібних мавп, мавп і людей.

Тварина, описана в дослідженні, є примітивним родичем долгопятів. Відкриття представляє свіжий погляд на пращурів людей: наскільки вони були великі, як виглядали, яка була їх анатомія, що вони їли і як пересувалися.

Наприклад, багато вчених вважають, що особлива анатомія стопи мавпи виробилася набагато пізніше. Але частина анатомічних рис простежується на виявленому скелеті, еволюція якого сталася набагато раніше.

"У нього будова стоп як у мавпи, а тіло більш-менш нагадує довгоп'ята, - сказав антрополог з Університету північного Іллінойса Деніел Гебо, співавтор дослідження. - Ми бачимо таке поєднання вперше".

Знахідка також примітна тим, що скелет зберігся практично повністю. До теперішнього часу вчені бачили лише фрагментарні останки цих стародавніх приматів - зуби, щелепи або черепа.

Вчені назвали знахідку Archicebus achilles. Назва приблизно перекладається як "перша довгохвоста мавпа".

Реклама:

Головне сьогодні