У США судяться за пісню "Happy Birthday to You"

— 14 червня 2013, 10:09

Згідно з поданим позовом, компанія Warner/Chappel Music Inc незаконно і без жодних підстав наполягає на тому, що їй належать права на композицію, створену понад 120 років тому, повідомляє Інтерфакс.

Позивачі заявляють, що Warner/Chappel довгі роки зобов'язувала інші фірми та фізичних осіб виплачувати великі ліцензійні збори за використання пісні. Good Morning To You, яка знімає документальний фільм про пісню, вимагає відшкодування ліцензійних зборів потерпілим на суму понад 5 млн. доларів.

У березні цього року Good Morning To You була змушена виплатити уявному правовласнику 1,5 тис. доларів за використання пісні у своєму документальному фільмі під загрозою штрафу у розмірі 150 тис. доларів.

У позові зазначається, що музична композиція була складена в 1893 році двома сестрами зі штату Кентуккі, а авторські права на неї минули вже до 1921 року. Good Morning To You наполягає на тому, що пісня-привітання має бути визнана загальним надбанням.

Warner/Chappel Music Inc. стверджує, що володіє винятковими правами на аранжування композиції для фортепіано, вперше опубліковану в 1935 році, однак юристи відзначають, що дані права належать тільки до такого аранжування, а не до пісні або тексту пісні.

За даними "Книги рекордів Гіннеса", які наводить Associated Press, Happy Birthday to You - найпопулярніша англомовна пісня в світі.

Реклама:

Головне сьогодні