У Великобританії запровадили наукову премію, "дорожчу" за Нобелівську

— 15 червня 2013, 10:19

Про це оголосив прем'єр-міністр Сполученого королівства Девід Кемерон, повідомляють Вести.ru.

Лауреат отримає 1 мільйон фунтів (1,56 мільйона доларів), проте для того, щоб стати володарем цієї суми, представникам наукової спільноти доведеться докласти чимало зусиль. За словами Кемерона, премія буде вручена тому, хто "зможе вирішити найбільшу наукову проблему сучасності".

"Якою буде це завдання - повинні визначати звичайні люди, - вважає прем'єр. - Зараз людство стоїть перед цілим рядом найсерйозніших проблем, яким необхідно знайти гідне рішення. Це можуть бути ліки від діабету або деменції, трансатлантичний переліт без викидів парникових газів чи будь-яке інше відкриття, порівняне за своїм потенціалом, наприклад, з виділенням пеніциліну".

"Ця премія - щось подібне телешоу "Британія шукає таланти", - продовжив Кемерон. - Вчені будуть пропонувати рішення, а ми - оцінювати ступінь їх важливості". "Сподіваюся, великий грошовий приз буде стимулювати наукову діяльність у цьому напрямку", - додав він.

За словами Кемерона, заснувати премію його надихнула спеціальна нагорода парламенту Великобританії, заснована депутатами в 1713 році. Тоді перед мореплавцями дуже гостро стояла проблема точного визначення довготи під час тривалих плавань.

Це завдання вважалася настільки важким і нагальним, що влада пообіцяла за її рішення виплатити премію у розмірі 20 тисяч фунтів, що за нинішніми грошам можна порівняти з 4,7 мільйона доларів. Володарем настільки великої суми став англійський годинникар-самоучка Джон Гаррісон, якому вдалося винайти хронометр, який визначав становище корабля в море з точністю до 1 градуса.

Реклама:

Головне сьогодні