Тест

Українці-заробітчани гинуть за кордоном частіше, ніж думає МЗС

У країнах Євросоюзу стається безліч випадків загибелі українців, які виїхали на заробітки, але до Міністерства закордонних справ України інформація про це потрапляє не завжди.

Про це заявив член європейської правозахисної організації The Pan European Organisation of Personal Injury Lawyers (PEOPIL) Микола Гольбін на прес-конференції у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я розумію, що це звучить шокуюче, але таких випадків дуже багато", - заявив він.

За приклад Гольбін навів випадок, коли в Україну з Італії доставили тіло українського моряка без органів.

"Чоловік працював моряком, але його доставили до лікарні (в Італії) без документів, і зробили висновок, що він бомж, і без дозволу родичів вилучили органи. Ми маємо дані експертизи, що органи вилучались у живої людини", - заявив Гольбін.

Він також повідомив, що у відповідь на офіційний запит PEOPIL МЗС України повідомило, що на робочому місці в країнах ЄС загинули 52 людини. При цьому правозахисник не уточнив, за який час.

"Наскільки мені відомо, людей гине набагато більше", - наголосив Гольбін.

Член Ради директорів PEOPIL Сіліна Павлакіс-Мошоу зазначила, що на громадян України, як і на громадян ЄС, поширюються права на судовий захист за кордоном, навіть якщо вони перебувають там нелегально. Проте українці часто не знають про це.

За її словами, надати їм необхідну допомогу можуть правозахисні організації, зокрема й PEOPIL.