В Антарктиці відколовся величезний айсберг. Фото

— 10 липня 2013, 13:10

Його розмір - 720 км, що приблизно у вісім разів перевищує розмір острова Манхеттен у Нью-Йорку, пише BBC News.

Вчені очікували на подію ще з жовтня 2011-го року, коли на ньому вперше помітили тріщини. Відкол льодового гіганта зафіксував німецький супутник TerraSAR-X. Він має спеціальний радар, за допомогою якого, він може сканувати поверхню льодовика навіть зараз, коли в Антарктиці триває полярна зима.

Новий айсберг був передньою частиною швидко сповзаючого в океан шельфового льодовика.

Німецькі дослідники отримували зображення кожні три дні, для того, аби карще зрозуміти процеси, що призводять до відколу. В свою чергу, це допоможе їм вдосконалити комп'ютерні моделі, які використовуються для прогнозування майбутніх змін в Антарктиці.

За словами вчених, таке відбувається кожні 6-10 років. Це дуже природній процес, і, на думку вчених, його не варто пов'язувати безпосередньо із змінами клімату, які, утім, також впливають.

Тепер найцікавіше, на думку науковців, подивитися, скільки часу знадобиться айсбергу, щоб виплисти з затоки в океан. На це можуть піти місяці.

Найбільший з зареєстрованих айсбергів, відколовся від шельфового льодовика Антарктиди в 2001-ому році. Його площа становила 11 тисяч квадратних кілометрів. Це крижане плато дрейфувало в Південному океані кілька років, поки не розтануло.

Реклама:

Головне сьогодні