Підліткова вагітність: щороку 3 тис. молодих мам позбуваються дитини

— 11 липня 2013, 09:48

Про це повідомила заступник директора Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Тетяна Татарчук, яку цитує Радіо Свобода.

Тетяна Татарчук переконана, що проблема вагітності у підлітків є у всьому світі, і пов’язана вона із демократизацією статевих відносин.

"Вони вважають, чим раніше вони будуть мати такий досвід, тим краще для них. І переконати їх надзвичайно важко. Немає своєрідної культури виховання статевої поведінки у родині, культури виховання відносин між чоловіком і жінкою у родині. І це не є нормою на сьогоднішній день. Набагато легше було зробити демократизацію, ніж тепер повернути молодь до нормального статевого життя",– розповідає фахівець.

Найбільшою проблемою підліткової вагітності є високий рівень хвороб та смертності через нелегальні аборти. Із 100 вагітних підлітків народжують лише 15, 70 дівчат-підлітків переривають вагітність, а у 15-ти трапляються викидні, зазначає голова громадської ради при КМДА Марина Бурмака.

Для попередження підліткової вагітності потрібно інформувати дітей про усі можливі ризики та наслідки, переконаний директор Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Валерій Танцюра.

"Ця робота повинна вестися ще з початкової школи, батьками, через засоби масової інформації, щоб попередити ранній вступ до статевого життя. І якщо вже статеве життя є, то хоча б попередити вагітність", – переконаний Валерій Танцюра.

Натомість Марина Бурмака впевнена, що школа сьогодні не здатна виховувати дітей.

"Школа як інститут соціалізації поступово втрачає свою вагу, яка була кілька років тому. Сьогодні телебачення, за впливом на дітей, перевищує сім’ю, школу, батьків і друзів разом взятих. У нас іде безконтрольна і абсолютно безпрецедентна маніпуляція дитячою свідомістю у напрямку сексу і насильства. Ті процеси, які сьогодні відбуваються у підлітковому середовищі, – це процеси безпеки держави у цілому", – наголошує експерт.

Згідно з Сімейним кодексом, шлюбний вік в Україні для жінок та чоловіків – 18 років. Однак, за рішенням суду, одружитись може і особа, яка досягла 16-річного віку у випадку, наприклад, вагітності.

Реклама:

Головне сьогодні