За списування абітурієнтів планують позбавляти права на вступ

— 17 липня 2013, 15:17

Про це заявила директор УЦОЯО Ірина Зайцева, повідомляє "Радіо Свобода".

Відповідний законопроект УЦОЯО планує розробити за два тижні.

У 2013 році 533 абітурієнти припинили тестування через списування. Але це не завадило їм скласти інший тест цього року та у перспективі вступити до вищого навчального закладу.

Зайцева переконана, що для порушників справедливим покаранням стане заборона складати тести на кілька років.

Крім того, вона наголосила, що половина відкритих завдань у тестуванні 2013 року лишилася невирішеною і це свідчить про погану підготовку випускників.

Вона впевнена, що впровадження відкритих завдань у тестуванні з кожного предмету дозволить краще оцінити здібності абітурієнта.

"Коли людина береться за розв’язання завдання відкритого типу – це вже показник того, що людина має певні здібності. І це можна перевірити у кожному тесті", – наголошує Зайцева..

У 2013 році 533 абітурієнти припинили тестування через списування. Але це не завадило їм скласти інший тест цього року та у перспективі вступити до вищого навчального закладу.

Ігор Лікарчук, директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти заявив, що такою ініціативою УЦОЯО дискредитує ідею рівного доступу до освіти та знищує ЗНО.

"Найкращий спосіб, коли нічого іншого придумати не можеш, – це застосовувати каральні методи. Замість того, щоб розвивати технологію проведення ЗНО, замість того, щоб суттєво змінити концептуальні підходи до укладання тестів, починають придумувати каральні заходи. Ідея карати, позбавляючи права доступу до вищої освіти, є антиконституційною", – переконаний Ігор Лікарчук.

У 2013 році вступ до вищих навчальних закладів України проходить за результатами зовнішнього незалежного оцінювання та середнього балу атестату.

ЗНО у цьому році проводилось з 11 предметів з 3 по 27 червня. Для проходження тестування можна було обирати не більше 4-х предметів.

Реклама:

Головне сьогодні