Лікарям швидкої видадуть кишенькові сирени

— 30 липня 2013, 14:53

Про це розповіла прес-секретар департаменту охорони здоров'я Київської міської держадміністрації Наталія Вишневська, яку цитує Коммерсант-Украина.

Портативний пристрій з кнопкою посередині буде видано кожній столичній бригаді швидкої допомоги (вдень у Києві чергують 155 бригад, вночі - 102): "Воно буде мати захист від виключення - при натисканні кнопки вилітає невелика скоба, і поки її назад не вставиш, сирену неможливо буде вимкнути", - каже вона.

Таким чином, різкий звук сирени повинен відлякати нападників, а також привернути увагу сусідів або водія швидкої допомоги, який зможе натиснути на тривожну кнопку в машині. Вартість подібного пристрою - близько 130 грн., а ціна реєстратора - від 300 грн. Кошти на оснащення бригад швидкої допомоги цими пристроями будуть виділені з міського бюджету.

Це вже не перша спроба забезпечити безпеку співробітників швидкої допомоги, яка впроваджується після того, як 24 травня в Запоріжжі була вбита вагітна 27-річна фельдшер, яка приїхала за викликом до психічно хворої людини.

У парламенті був зареєстрований законопроект про захист працівників бригад екстреної медичної допомоги, метою якого є оснащення лікарів раціями, мобільними телефонами, а також газовими балончиками і електрошокерами.

Голова ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Лариса Канаровська вважає, що ця ініціатива допоможе захистити медиків і машини від збільшення кількості нападів.

За даними профспілки, в 2010 році було зафіксовано 15 подібних випадків, у 2011 - 8, у 2012 - 7, у першому півріччі 2013 - вже 10. "Ну хоча б щось! Колись Олександр Омельченко обіцяв видавати лікарям швидкої допомоги газові балончики та електрошокери, після того як неадекватний родич закрив бригаду в квартирі і погрожував їм. Але всі обіцянки закінчилися нічим", - сказала Лариса Канаровська.

Тим часом голова Вільної профспілки працівників швидкої допомоги Максим Іонов вважає необхідним тільки встановлення відеореєстратора.

"Навіщо потрібні ці сирени? Кому вони будуть пищати? Ми ж не двірники в 1917 році, за свистком якого жандарми кидалися хапати злочинця!", - заявив він.

Крім того, Іонов невдоволений системою тривожних кнопок, які зараз встановлені на панелі машини швидкої допомоги біля водія - при натисканні на неї диспетчер передзвонює для з'ясування обставин нападу.

"Нам зараз видали смартфони, на яких також є подібна тривожна кнопка. Але як я буду розповідати про те, що трапилося, при цьому відбиваючись від скажених пацієнтів? Необхідна кнопка, при натисканні на яку на місце події відразу приїжджає міліція!", - впевнений він.

За словами Максима Іонов, найбільш дієвим захистом стало б страхування життя і здоров'я лікарів, а також запровадження адміністративної та кримінальної відповідальності, подібної до тієї, яка зараз загрожує при нападі на співробітників правоохоронних органів.

Реклама:

Головне сьогодні