Як вберегтися від "карткових" шахраїв: поради міліції

— 5 липня 2013, 14:26

"Відсоток довірливих людей в будь-якому випадку буде, питання в тому, наскільки ефективно ми будемо роз'яснювати, як не варто поводитися. Можливо, людям похилого віку це не доступно, не цікаво і набагато більше часу треба витратити, щоб пояснити. Тут треба включатися близьким, родичам, дітям. Консультувати своїх батьків, роз'яснювати", - розповів начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС України Максим Литвинов, якого цитує Інтерфакс.

Він звернув увагу на те, що "банк ніколи не попросить інформацію про те, який термін дії картки - у банку ця інформація є". Також, за словами Литвинова, банк ніколи не запитає код у власника карти - він його не знає і не повинен знати.

"Зазвичай ми рекомендуємо нашим громадянам, нікому не давати свій пін-код і номер карти", - сказав начальник управління.

Він розповів, що найпростіший і банальний спосіб уберегтися від шахраїв - "не носити в телефоні, кишені, гаманці пін-код до своєї картки".

"Я знаю людей, де, чоловік носить пін-код картки дружини, а дружина - пін-код картки чоловіка. І навіть якщо хтось втратив гаманець, то код, знайдений шахраєм, не підійде. А один одному можна завжди зателефонувати і запитати: "Який у мене там пін-код?" Це такий простий сімейний спосіб", - поділився Литвинов.

За його словами, номер телефону банку з картки слід внести до свого телефону, щоб у разі неприємної ситуації знати, як туди зателефонувати.

"Дуже ефективний засіб захисту - смс-інформування. Тобто, якщо ти втратив карту, то не завжди знаєш про це, і тоді приходить смс, що з твоєї картки зняли грошові кошти, розплатилися в магазині, наприклад. І тоді ти починаєш бити тривогу, бо розумієш, що ти картку втратив і нею хтось користується", - розповів співрозмовник агенції.

Литвинов також порадив завжди тримати картку на увазі при розрахунку в магазинах, кафе, ресторанах, щоб у зловмисників не було можливості зчитати інформацію за допомогою скіммера.

"Якщо йде розрахунок платіжною карткою в ресторані, магазині, то обов'язково тримайте карту на увазі, щоб не було такого, наприклад: прийшов офіціант, ти йому карту віддав, він пішов геть, а за годину повернувся. Він повинен принести термінал з собою! Не можна карту втрачати з поля зору. У нас люди халатні. Той же скіммер, який ставлять на банкомат, можна носити в кишені. Це маленький пристрій, і нічого не заважає офіціантові скористатися скіммером і зчитати інформацію з картки", - підкреслив начальник управління.

Литвинов також порекомендував українцям знімати гроші в одному банкоматі, щоб знати, як він виглядає, і помітити вади, якщо на цьому банкоматі раптом виявиться апарат, що зчитує.

Що стосується шахрайств з інтернет-платежами, то, за словами начальника управління, найбільш поширений злочин - фішинг.

"Створюються фішингові сайти, з дуже схожими адресами, що відрізняється буквально однією буквою. Наприклад,"Приватбанк" і "ПрівЕтбанк". І зовні дизайн цього сайту буде аналогічним. Людина зазвичай дивиться на сайт, а не на адресний рядок. А якщо йому надсилають смс і в поштовому повідомленні посилання, він може перейти на цей ресурс. Коли людина вводить свої дані на сторінці, яка належить злочинцям, вони заволодівають цією інформацією і користуються нею на свій розсуд", - пояснив Литвинов.

"Багато людей відчувають потім себе обдуреними, але не можуть погодитися, що вони самі в цьому винні", - резюмував начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю.

Реклама:

Головне сьогодні