Стокгольмський гей-прайд: Путін як головний герой. Фото

"Я не лише поліцейський, я живу з чоловіком вже 14 років", - каже швед Гьоран Стантон. Він – один з десятків інших правоохоронців у формі, які цими вихідними пройшлися вулицями столиці Швеції під час Стокгольмського Прайду. Разом з ним у колоні – лікарі, представники основних політичних партій, священики, військові, пожежні з веселковими прапорами.

Гей-прайд (від англ. pride-"гордість") у цій країні вже давно не є політичною маніфестацією за відстоювання прав, де сам факт його проведення є великим досягненням – з 2009 року геї та лесбійки тут можуть офіційно одружуватись і виховувати дитину.

Хоча "політика" на параді таки трохи була – його головним антигероєм виявився російський президент Володимир Путін. Ще у день відкриття прайду відомий шведський музикант і продюсер, засновник Army of Lovers Александр Бард закликав бойкотувати продукцію спонсорів Олімпіади в Сочі, бо Путін влаштував у Росії справжню тиранію геїв та лесбійок.

Шведи навіть випустили серію футболок з написом "Putin you can't sit with us" (Путін, ти не можеш сидіти з нами), яку за 200 шведських крон може придбати будь-хто, а виручені кошти підуть російським громадським організаціям, які борються за права ЛГБТ.

Колона тих, хто йшов маршем "Замість тих, хто не може", була по суті першою під час параду, якщо не врахувати байкерів та самих організаторів з прапорами "Stockholm Pride".

Заклеєні скотчем роти, прапори і гасла на зразок "Дело России – наше дело", Путін на масках і образливих речівках– шведи голосно кажуть, що права геїв - це просто права людей і їх треба поважати.

"Якщо ви когось кохаєте, вам хочеться показати всьому світові, як сильно ви любите цю людину. Всім це можна робити, але не геям: якщо ви захочете поцілувати людину на вулиці – то це вже буде провокація", - каже Гьоран Стантон про загальне ставлення до геїв у світі.

"Чому ми маємо говорити про сексуальну орієнтацію? Але ж люди про неї говорять щодня. Наприклад, коли ви кажете, що у мене проблеми, бо чоловік кудись пішов чи діти щось зробили. Ви непрямо кажете, що ви – гетеросексуал. Але якщо я скажу, що мій чоловік кудись пішов, виникнуть суперечки: а навіщо вам говорити, що ви гей?", - додає Стантон, який був одним з засновників Gay Police Association.

Шведська "Центральна партія" на параді

Віце-мер Стокгольму Крістер Веннерхольм – ще один відомий гей у Швеції. "Я відкритий гей 25 років. Раніше був одружений з жінкою, маю сина, якому зараз 31 рік. Зараз я живу з чоловіком", - без будь-якого зніяковіння каже Крістер групі журналістів.

"Тепер ми велика сім’я з двома дідусями для маленької доньки мого сина. Наша сім’я трохи інша від інших, але у нас спільні цінності. Я дуже сильно люблю сина і навіть не можу уявити собі життя без нього. Дуже пишаюсь, що він прийняв крок тата – що він житиме з чоловіком, замість того, аби жити з його мамою", - розповідає Веннерхольм, який займається у місті питаннями громадського транспорту.

Саме він вирішив почепити на автобуси веселкові прапорці: "Та я отримав мейл, з якого видно, що людині ця ідея не сподобалась".

"У Стокгольмі легко бути гомосексуалістам, але якщо ви підете у глибинку, то там бути 20-річним геєм непросто", - додає Веннерхольм. Дані щорічного звіту Європейської спільноти ЛГБТ показують, що у Швеції рівень толерантності за 100% шкалою (де 100% - повна рівність прав, а 0% - сильна дискримінація) становить 65% (в Україні цей показник лише 12%, а в Росії – 7%).

Лише частина 3,5 кілометрової дороги, по якій йшов парад у Стокгольмі

Саме місто позиціонує себе як "відкрите для всіх". Ще з 1990-х років тут почали окремо визначати геїв та лесбіянок як окрему категорію туристів, а з 2005 року в міському управлінні туризму розпочався проект, спрямований на приваблення геїв та лесбіянок до міста.

"Стокгольм змагається за цих туристів з Берліном, Амстердамом, Мадридом і Барселоною, Париж, Лондон і Рим – це завжди Париж, Лондон, Рим, туди завжди їздитимуть", - каже Крістіна Геггенбергер з Stockholm Visitors Board.

Маркетологи пояснюють, що зачепити цю аудиторію туристів доволі просто, а як туристи вони вигідні – адже переважно йдеться про двох працевлаштованих дорослих, у яких немає дітей і вони готові тратити гроші на себе.

"ЛГБТ завжди добре організовані, вони багато подорожують, можна чітко визначити, що вони люблять. Але треба почати з ними працювати, аби розуміти, що вони купують", - пояснює Крістіна.

Чи згодні всі мешканці Стокгольму на такий імідж міста? Пані Геггенбергер пояснює: щорічно місто Стокгольм дає гроші на Stockholm Pride: "Бо у мерії вважають що це важливо, адже йдеться про цінності як ми сповідуємо – міста, відкритого для всіх".

Щеплення толерантності у Швеції відбувається змалечку – серед 600 тисяч людей, які спостерігали пішу ходу 60 тисяч учасників параду, було чимало дітей з веселковими прапорцями, поки їхні батьки на сходах, у переходах чи просто біля бордюрів стовпились, аби побачити карнавальне дійство.

Саме у Швеції з’явилась перша єпископ, яка є відкритою лесбіянкою. Єва Брунне – з лютеранської Церкви Швеції одружена з іншою жінкою, з якою виховує 18-річного сина. Спокійна і врівноважена, вона пояснює журналістам, що Біблію читати потрібно з розумінням, адже це не книжка рецептів.

"У Біблії нічого не сказано про гомосексуальних людей. І нічого не сказано про автомобілі. Може, і машини потрібно заборонити?" – коментує Брунне. У її церкві геї та лесбіянки можуть повінчатись, а якщо вирішать розлучитись, то їх теж зрозуміють.

Єва Брунне (на фото крайня ліворуч) на параді у колоні представників церкви

WE ARE FAMILY

"У 2003 році були сутички на параді. Але за всі ніші роки – ні. Нас всі люблять", - посміхаючись каже керівник Стокгольмського прайду Пітер Рімсбі. У нього на шиї видніється медальйон з написом "It's beautiful to be what you are" (Красиво бути тим, ким ви є), який спеціально для прайду розробив Жан Поль Готьє.

"Бюджет прайду - 14 мільйонів шведських крон. Це гроші від продажу квитків, спонсорів, відвідувачів – багато з них іноземці з Норвегії, Фінляндії, Данії, Англії, Німеччини.

У нас тут працює 750 волонтерів, є навіть з Австралії і США", - розповідає Рімсбі.

На репліку про дітей у візочках, яких можна побачити у парку, Пітер каже: "Так, чимало. У нас цього року тема прайду – сім’я, а слоган – "We are family".

Сім'ї ЛГБТ на параді

Прогулянка прайд-парком може ошелешити будь-якого непідготованого вихідця з України чи Росії – палатки уряду, основних політичних партій, збройних сил, пожежників.

"Навіщо ви тут стоїте?" – питаю чоловіка у формі біля стенду військовослужбовців.

"Щоб показати, що у нас можуть служити усі, хто є спеціалістами, незалежно від того, геї вони чи лесбіянки", - дещо здивовано відповідає чоловік. Для нього це наскільки очевидно, наскільки для нас неймовірно.

Далі буде…

Нижче подаємо ще кілька фото з параду

Поїздка журналіста здійснена за підтримки Swedish Institute

Реклама:

Головне сьогодні