Вчені дізналися, чому хліб завжди падає маслом до низу

— 4 вересня 2013, 15:08

Однак нарешті, вони стверджують, що знайшли відповідь, пише The Daily Mail.

На їхню думку, вся справа у висоті стола. Падаючи з нього, бутерброд із маслом, встигає зробити лише половину сальто, а тому і приземляється "масляною" половиною.

В підтвердження своєї теорії, група вчених із Манчестерського університету на чолі із Крісом Смітом, впустила на підлогу близько 100 тостів з висоти 76 сантиметрів.

У 81% випадків, тост приземлявся на підлогу маслом до низу. За словами професора Сміта, закон підлості таки існує, якщо мова йде про намащений маслом тост.

"Якщо ви хочете бути впевнені, що тост впаде маслом до гори, тоді ваш стіл повинен мати 2,4 метри висоти, щоб бутерброд встиг обернутися на 360 градусів. В іншому випадку, спробуйте не впускати його", - каже він.

В той час, як вся проблема зосереджена у висоті стола, є все-таки тут і "шматочок" фізики.

Повітряні бульбашки, які містяться у скибочці хліба, уповільнюють його швидкість, коли він падає. Натомість, змащена маслом сторона змінює особливості хлібної поверхні і рівень "гальмування" у повітрі, що в свою чергу, змінює спосіб його обертання, під час падіння.

Ця "проблема" турбує вчених уже протягом 180-ти років. Вперше про неї написав New York Monthly Magazine у 1835-ому році.

Стало також відомо, що найбільша проблема для 3-ох тисяч снідаючих зосереджена у тому, що вони гублять частину тосту, коли пробують намащувати на нього надто холодне масло.

Реклама:

Головне сьогодні