Можливості безкоштовної онлайн-освіти: edX.org та Україна

У четвер, 5 вересня я взяла участь у веб-чаті з доктором Анантом Агарвалом, професором Масачусетського технологічного інституту та президентом edX.org.

edX.orgнекомерційна організація та освітній онлайн-портал, який засновано у Масачусетському технологічному інституті, МІТ, і який сьогодні має партнерів не лише серед таких відомих американських ВНЗ як Гарвард та Берклі, але й серед близько 28 університетів-партнерів по всьому світу.

На жаль, поки що в списку немає українських інституцій, які би були зацікавлені в співпраці з таким потужним ресурсом світового рівня. Проте, сподіваюся, що в найближчому майбутньому українські виші приєднаються до хвилі масових онлайн-курсів, які для більшості українців поки що залишаються terra incognita.

Ми вже маємо першу ластівку позитивних змін в українській освіті – це курс "Бренд-менеджмент" від КНУ імені Тараса Шевченка, який читає професор Андрій Длігач. Курс починається 16 вересня.

[L]Я є випускницею програми FLEХ, за якою я рік навчалась в середній школі в США, а також незабаром стану випускницею програми імені Фулбрайта. Саме через сторінку асоціації випускників я й дізналась про цю зустріч. До цього я вже почала цікавитись онлайн-освітою, а також мала змогу брати участь в одному онлайн-курсі.

Цієї осені я вже записалась на курс "Ідеї XX століття" від Остінського університету в штаті Техас. Про освітні онлайн-ресурси також писала у своєму блозі.

Перед зустріччю з д-ром Агарвалом можна було поставити запитання на сторінці International Exchange Alumni у фейсбуці. На декотрі із цих питань, а також питання, які ставили онлайн безпосередньо під час зустрічі, професор Агарвал мав змогу відповісти.

Одним із питань, яке цікавить усіх, хто хоче долучитися до edX.org, було те, яким чином можна вступити на будь-який із обраних курсів.

"Раніше, щоб прослухати той чи інший курс, скажімо, в університеті Браун (одному з університетів так званої "Ліги Плюща", найпрестижніших університетів Сполучених Штатів та світу – автор), потрібно було пройти процес вступу й зарахування в цей університет", – зазначає доктор Агарвал.

Тепер же, щоб прослуховувати курси Гарварду, не обов'язково бути зарахованим до цього вишу – можна просто створити свій обліковий запис на edX.org і записатися на будь-який доступний курс.

Цей процес, за словами професора Агарвала, настільки простий, "як реєстрація у Фейсбуці".

Для реєстрації не потрібно бути студентом місцевого університету чи відповідати певним критеріям віку, статі, соціального чи матеріального статусу. Єдине, що треба – це доступ до інтернету та бажання вчитися.

До цього додам, що також важливо знати англійську – для опанування матеріалів курсу, прослуховування відеолекцій професорів, а також для спілкування з іншими людьми, які беруть участь у курсі, що Вас зацікавив.

До професора Агарвала звертались студенти з усього світу, котрі зацікавлені саме у вивченні англійської та академічного письма англійською. Зараз ведуться переговори з партнерськими інституціями, щоб запустити також і мовні курси. Якщо Ви хочете вивчати англійську мову саме на edX.org, можете створити кампанію на підтримку цього курсу, написавши команді edX.org на їхньому сайті.

Додам також, що зараз існує багато ресурсів у всесвітній мережі, де ви можете самостійно й у багатьох випадках безкоштовно вивчити англійську.

Знання англійської – це засіб для того, щоб приєднатись до edX.org та активно використовувати свої знання, а також знайти нових англомовних друзів.

Професор Агарвал усвідомлює, що існує певний скепсис стосовно того, хто саме може вчитися в "університеті edX.org". Тут він узагальнював ті уявлення, які досі побутують у багатьох країнах світу стосовно того, що існують якісь перешкоди для того, щоб учитися. Це можуть бути, до прикладу, перешкоди для освіти жінок.

Проте, історії учасників, чи то пак учасниць, частково допомагають розвіяти цей скепсис. Успішно пройти курси edX.org вдалося і 10-річній дівчинці, і матері двох дітей, що їх жінка виховує сама.

Мабуть, серед українців також набереться чимало скептиків.

Концепція навчання протягом усього життя, а також суспільства, яке вчиться – ще не здобула достатнього поширення в Україні. Ми, українці, також постійно нарікаємо на стан вищої освіти в Україні, на рівень викладання у вишах, корупцію, відсутність матеріально-технічної бази та відірваність від світового контексту.

Проте, наважусь припустити, що Відкритий Університет Західної Африки, що знаходиться в республіці Гана й активно використовує ресурси edX.org, щоб зробити революцію в освіті своєї аграрної африканської країни, – стикається з не меншими проблемами.

А що ми робимо для відстоювання свого права на якісну освіту, яка, до того ж, є тепер доступною абсолютно безкоштовно?

Великою мотивацією для проходження курсів є отримання сертифіката по успішному їх завершенню. Ці сертифікати, за підписами викладачів Гарварду чи МІТ, можуть стати привабливим рядочком у Вашому резюме. Оскільки edX.org пропонує чимало курсів з точних наук – біології, хімії, штучного інтелекту, тощо – "технарі", до прикладу, "комп'ютерники", які закінчили унікальний курс з програмування, мають змогу представити його міжнародній ІТ-компанії, і це може посприяти отриманню омріяної роботи з розробки програмного забезпечення.

Іншим, не менш важливим стимулом, є те, що ці сертифікати можуть допомогти потрапити на навчання до престижного ВНЗ закордоном.

Доктор Агарвал поділився історією Майкла Чанга, хлопця з Китаю, котрий абсолютно безкоштовно пройшов курс зі штучного інтелекту в університеті Берклі. Це згодом допомогло йому вступити в цей університет.

Багато українців мріють саме про освіту закордоном. Серед них також є ті, котрим таки пощастило реалізувати свою мрію й повчитися у вишах Сполучених Штатів та європейських країн.

Проте, це порівняно невеликий відсоток усього українського "студентства". Для цього є багато причин.

Коротко скажу: ні для кого не виявиться секретом, що навчання закордоном є доволі коштовним. Для того щоб, до прикладу, вступити в американський ВНЗ, потрібно також виконати чимало вимог, серед яких назву лише декілька: виняткові успіхи в навчанні, володіння англійською, яке підтверджується зданими тестами тощо.

То ж чому б Вам не спробувати зробити перший крок до своєї мрії й абсолютно безкоштовно зареєструватись на сайті edX.org, та цього семестру обрати один із 14-ти курсів, які пропонуються університетами з усього світу?

На сьогодні на цьому ресурсі налічується близько 70-ти курсів. Це – у порівнянні з вісьмома курсами, з яких еdX.org починався восени 2012 року.

Такі країни, як Індія та Пакистан, уже серйозно працюють над створенням своїх онлайн-платформ на базі edX.org. Це стало можливим завдяки тому що зовсім недавно, 1 червня 2013 року, edX.org відкрив доступ до свого програмного забезпечення.

Українські ВНЗ також можуть долучитися до цього процесу й створювати свої онлайн-платформи, де професори викладатимуть свої курси українською, російською чи англійською мовою. Так можна включитися у світовий діалог, розширити аудиторію та долучитися до підняття рівня престижу національної освіти.

"Українська правда. Життя" радить також подивитись онлайн-трансляцію круглого столу "RevolutiOnline.edu – онлайн-освіта змінює світ". Захід проходив з нагоди Щорічної зустрічі Всесвітнього економічного форуму в Давосі (Швейцарія)

Якщо у Вас є запитання, відгуки чи зауваження на цю статтю, надсилайте їх авторці, на електронну адресу [email protected].

Зустріч із доктором Агарвалом було організовано за підтримки Держдепартаменту Сполучених Штатів, а також Асоціації Випускників програм, фінансованих американським урядом.

Реклама:

Головне сьогодні