Тест

У Британії виникла дискусія: Чи можуть чоловіки розставляти ноги у транспорті

Позиція альфа-самця примушує оточуючих, як чоловіків, так і жінок, витріщатися на їхню промежину та тіснитися на суттєво зменшеному місці, пише The Guardian. У Великій Британії зараз якраз виникла дискусія на цю тему - чи мають право чоловіки ось так сидіти.

Одним із таких "місцелюбних" чоловіків виявився актор популярного серіалу "Ігри престолів" Річард Мадден, якого сфотографували у позиції із розчепіреними ногами, та ще й із парасолькою поміж них.

Утім, справа тут не у Маддені чи у недотриманні етикету у громадському транспорті, а у тому, що можна було б назвати правом на простір: чоловічому, жіночому, загальному.

На думку журналістки видання Барбари Еллен, саме настав час розповісти про різницю між загальним і приватним.

По-перше, думка про те, що в чоловіків "немає вибору, окрім як сидіти із розчепіреними ногами", типово домінуюча. Як зазначає журналістка, виправдань цьому вона бачила багато, починаючи від відмінностей чоловічого тазу від жіночого, до загрози перегріти сперму.

Йдеться також і про розмір, який заважає сидіти нормально. Однак судячи з кількості людей, які все-таки можуть сидіти нормально, тут можна стверджувати про те, що хтось чималенько хизується.

Журналістка наголошує, що справа тут не в тілі. "Ви не побачите жінку із великими грудьми, яка буде ляскати ними по плечах пасажирів та по сидіннях, кажучи, що нажаль, це "барахло" занадто велике і я потребую більше вашого простору".

Крім того, ви ніколи не побачите жінку, яка сидить із розставленими ногами, вигукуючи: "Ніколи не чули про молочницю чи цистит? Мені треба все це охолодити".

"То чому ж, якщо жінки не вимагають для себе особливої уваги у громадському транспорті, її мають отримувати чоловіки?", - задається питанням журналістка.

Йдеться не про гнів, через брак простору, а скоріше, про те, що чоловіки вважають, що мають право займати чужий простір, якого так бракує у громадську транспорті. Цікаво, що вони не поводяться так у ресторанах. "То чому ж це так часто відбувається у потягах?", - обурюється Барбара.

На думку журналістки, ця ситуація має значення, бо нічого не змінюється. І в той час, як розчепірені ноги можуть бути повністю пасивною та ненавмисною поведінкою, спотворене почуття чоловічого права на простір, може призвести до набагато більш загрозливої ситуації.

"Безсумнівно, більшість чоловіків у відповідь на прохання чи вимогу сядуть по-іншому. Втім на долю тих, кого зачіпає така поведінка, хто просто хоче приїхати, не ризикуючи при цьому стати учасником конфлікту, випадає занадто багато тривоги і відповідальності. Приватний простір жінки, чи у громадському транспорті чи десь ще - це не якесь невизначене, аморфне, спірне поняття і, тим більше, не щось таке, що можна привласнити", - підсумовує журналістка.