З Європи до України на чужому авто: в мережі з'явилася нова послуга

— 15 жовтня 2013, 10:22

Подорожувати, підсівши до когось в авто, не тільки веселіше, а й дешевше, зазначає Deutsche Welle.

У Німеччині вже багато років існують кілька веб-ресурсів, де пасажири знаходять водіїв і навпаки. Найпопулярніші з них - mіtfahrgelegenheit, mitfahrzentrale та blablacar. Тут водії публікують маршрути своїх подорожей по Європі.

Знайти маршрут можна, ввівши місто від'їзду та прибуття, - система сама знаходить можливі варіанти. Можливістю доїхати за демократичну ціну з Мюнхена до Відня, з Парижу до Гамбурга, з Амстердаму до Кельну вже давно нікого не здивуєш. Останнім часом на сайтах частіше стали з'являтися пропозиції поїздок і за межі Європейського Союзу, як-от до України.

Система ресурсу веде підрахунки цін за схемою – 6 євро за 100 кілометрів у країнах Євросоюзу. В Україні - 3 євро за 100 км. Найбільше пропозицій поїхати з Німеччини в Україну на відповідних сайтах припадає на п’ятницю, суботу та неділю, а також перед святами.

Більшість охочих підвезти в Україну - з Берліна. З німецької столиці до Києва можна доїхати за 70-80 євро, до Львова - за 50-70. Є пропозиції також з Мюнхена, Франкфурта, Штутгарта та інших міст, проте вони не регулярні.
Натрапити на таких сайтах можна не лише на водіїв з власним авто, але й на регулярні транспортні перевезення мікроавтобусами, які здійснюють приватні особи.

Мінібуси курсують між Німеччиною та Україною зазвичай двічі на тиждень в обидві сторони. Ціна від цього, проте, не є вищою. Сплатити за поїздку водієві можна готівкою на місці або попередньо через інтернет.

63-річний Норберт з Нюрнберга також часто підбирає пасажирів. В Україну їздить, аби погостювати в давнього друга, який, одружившись з українкою, мешкає там уже кілька років.

"Мій транспорт – це мікроавтобус, тож, маю достатньо місця для пасажирів, 5 чи 6 осіб можу помістити. До Луцька їдемо з дружиною на українське Різдво чи Великдень в гості, а також іноді влітку. Охочих доїхати з нами з Німеччини до Польщі чи України завжди вистачає".

Норберт вважає дуже зручним спосіб пошуку пасажирів на одному ресурсі в інтернеті, адже йому достатньо розмістити там інформацію про свій маршрут та ціни, а пасажири вже самі його знаходять: пишуть повідомлення чи телефонують. Залишається лише домовитися про час та місце зустрічі.

Щоправда, зауважує водій, український напрямок має свої неприємні нюанси: стан доріг та черги на прикордонному пункті пропуску.

"Польщу проїжджаємо швидко, зазвичай за 8-9 годин, а от Україною їдемо повільно, через погані дороги. А ще іноді треба довго стояти на кордоні. Це надзвичайно дратує і ускладнює подорож, - розповідає Норберт. - Тому не можливо точно сказати людям, коли ми будемо на місці. Якби в Україні були кращі дороги, я охочіше і частіше їздив би в гості до свого друга".

Реклама:

Головне сьогодні