Тест

Табачник: батьки мають активніше виховувати дітей, школа з цим не справляється

Про це під час парламентських слухань у середу заявив міністр освіти і науки Дмитро Табачник.

"Сучасні батьки не позбулись стереотипів, що основним інститутом виховання їхніх дітей є виключно школа. У 2012 році були проведені опитування дітей від 7 до 17 років. Половина українських дітей зазначають, що вони не достатньо спілкуються зі своїми батьками і вони вважають, що ліпше не ділитись з ними своїми проблемами. Маємо зрозуміти, що час докорінно змінив вимоги і школа вже не в змозі наодинці виконувати функції, які законодавчо та й морально належать до обов’язків сім’ї", - сказав міністр освіти і науки.

За словами Табачника, якість шкільної освіти в Україні покращується і про це свідчать міжнародні рейтинги.

"За оцінками іноземних експертів всесвітнього звіту з конкурентоспроможності держав світового економічного форуму, у 2013 році українська середня освіта посіла вже 45 місце. Всього оцінювали 122 країни. Нагадаю, що за підсумками цього ж дослідження іноземних експертів 3 роки тому ми посідали не 45, а 56 місце", - сказав Табачник.

Він зауважив, що за якістю початкової освіти Україна посідає у цьому дослідження 31 місце.

Табачник також навів дані міжнародного порівняльного оцінювання якості природничої і математичної освіти TIMSS 2011. Україна вже двічі брала участь у цьому дослідженні у 2007 і 2011 роках.

Як повідомив Табачник, за вибіркою канадського центру статистики учасниками дослідження стали 3 500 тисячі учнів 8 класів з усіх регіонів України. У 2011 році показники українських восьмикласників за знаннями з математики піднялись з 25 на 19 сходинку, з природничих наук вони посідали 18 місце.

Табачник зацитував директора TIMSS Айну Муліс, що "міжнародне тестування школярів з математики і природничих дисциплін, проведена у 50 країнах свідчить, що система освіти в Україні ефективно працює, а програма українських шкіл збалансована і відповіла є кращим міжнародним практикам".

Українська правда. Життя