За допомогою Facebook можна визначити, скільки триватимуть стосунки - вчені

— 30 жовтня 2013, 10:19

Про це йдеться в новому дослідженні, проведеного вченим-комп'ютерником Жоном Клеінбергом із Корнельського університету і Ларсом Бекстремом, старшим інженером Facebook.

В якості своєї "лабораторії" вчені використали величезну базу даних Facebook: 1,3 млн. користувачів мережі, обраних випадково серед усіх юзерів, яким уже виповнилося 20-ь років і вони мають від 50 до 2000 друзів, та які вказали на сторінці про свій сімейний стан.

Всього до уваги було взято величезну кількість соціальних зв'язків - близько 379 млн., пише The New York Times.

Так, в ході дослідження з'ясувалося, що ступінь відносин користувачів був виражений за допомогою дисперсії, яка розраховувалася на основі кількості спільних друзів у людей, що перебувають у романтичних стосунках. Чим менше спільні друзі об'єднані один з одним - тобто, чим більше не пов'язаних між собою груп людей у пари в "друзях" - тим вищий ступінь дисперсії, повідомляють Вести.ru.

Розроблений алгоритм вміє правильно вгадувати, хто з друзів користувача є його партнером, в 60% випадків. Це досить високий показник, враховуючи, що в дослідженні брали участь тільки акаунти, у яких понад 50 друзів.

Дослідники з'ясували, що стосунки, які характеризуються низькою дисперсією, швидше за все, розпадуться. Вірогідність цього підвищена на 50% у порівнянні з парами, у яких рівень дисперсії високий.

"Партнер є для людини мостом між різними кластерами соціального оточення", - зазначив Клейнберг. Таким чином, стосунки будуть більш міцними, якщо людина буде вводити свою другу половинку в своє коло знайомств, розширюючи її соціальні зв'язки.

Також нове дослідження дозволить Facebook переосмислити свої алгоритми і зробити стрічку новин більш релевантною для користувача.

Реклама:

Головне сьогодні