Вчені рекомендують шукати кохання у групах

— 30 жовтня 2013, 15:37

Дослідники кажуть, що куди більш привабливими здаються ті, хто є частиною групи привабливих друзів, ніж вічні носії образу "самотнього вовка", які завжди існують самі по собі, пишуть Вести.ru.

На думку вчених, фраза "найкращі друзі дівчини - потворні подружки" зовсім не актуальна: якщо людина середньої зовнішності оточена однолітками, що виглядають краще за неї, то в очах інших людей його зовнішні якості підвищуються.

Як правило, оточуючі оцінюють середню привабливість компанії, а значить, вам якоюсь мірою може "перепасти" краса ваших друзів.

Доктор психології Дрю Уокер каже: "У таких випадках середні обличчя стають більш привабливими - ймовірно, через усереднення непривабливих особливостей. Можливо, в цьому випадку варто перефразувати Толстого: всі красиві люди схожі один на одного, а от кожна неприваблива людина - неприваблива по-своєму".

Уокер і його колега лікар Едвард Вул з університету Каліфорнії створили тести, що дозволяють побачити, що звичка оточувати себе гарними людьми покращує привабливість людини.

Вони залучили до експерименту 130 добровольців - студентів, яким були показані фотографії ста осіб, чию привабливість потрібно було оцінити. На деяких фотографіях один і той самий чоловік був зображений на груповій фотографії з двома однолітками, а на інших - сам по собі.

Результати засвідчили, що в групі і чоловіки, і жінки здавалися більш привабливими, ніж на самоті. Але ефект був не дуже великий: всього два відсотки.

Що цікаво, інші тести показали, що груповий ефект діє навіть якщо розглядати просто картинку - колаж з фотографій, а не груповий портрет. Колажі з чотирьох, дев'яти і шістнадцяти осіб отримували більш високі рейтинги, ніж одиночний портрет.

"Оточуючі бачать середню привабливість компанії, - каже доктор Вул. - Так що непривабливі особливості просто усереднюються. Наприклад, якщо люди з різними рисами обличчя (один з вузькими очима і інший з дуже великими) будуть знаходитися поруч, то їх обох будуть оцінювати як куди більш привабливих. Цього не відбудеться, якщо вони оточать себе людьми зі схожими рисами і недоліками".

Реклама:

Головне сьогодні