Тест

Сектанти у Палаці Спорту вчать абсолютному послуху. Кожен має привести 15 новобранців

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень, до редакції якого звернулася одна мама. Її донька потрапила в полон цих неоднозначних сеансів. Вона приїхала до Києва рятувати свою дитину.

Жінці відмовили у міліції, тож телебачення стало її останньою надією.

Жінка розповіла, що не бачила власну доньку півтора місяці: дівчина пішла з дому ще 19 серпня. А почалося все ще кілька років тому, коли дочка почала відвідувати церкву Мунтяна.

Мати й не підозрювала, що студентка 4-го курсу повністю закинула університетські лекції і добивається іншого. Увесь час дівчина проводила на так званих домашніх служіннях церкви Відродження, після яких почала закладати в банках усі коштовні речі.

Мати знайшла у дочки літературу та записи прослуханих лекцій і зрозуміла, що дівчину зомбують і вкрай агресивними психологічними методами перетворюють на рабиню.

"Секрет мого успіху - в моєму абсолютному послуху. Слухаючись наставника - я слухаюсь Бога. Завдання наставника - як завдання від Бога. Кожен день молись за ріст і множення твого осередку. Ти повинен п'ятнадцять чоловік на місяць привести", - прочитала матір записи доньки.

Тобто віра в Бога у цій церкві базується на принципах мережевого маркетингу, а також на систематичних фінансових пожертвах адептів. При чому дівчина несла в церкву справжні гроші, а звідти приходила - з намальованими на клаптиках паперу.

"Це травмуюче шоу. Особливість цього шоу: маніпулятори проникають у святая святих - у психіку людини. Шоу побудовано в комерційних цілях", - каже психіатр Віктор Спірідонов.

Він досліджує діяльність Мунтяна вже кілька років, тому жінці та її доньці співчуває. Каже, що вони у великій біді.

"Він використовує маніпулятивну технологію навіювання... Завдання цього клоуна натовп ввести в певний стан. В науці цей стан чітко і ясно позначено - змінений стан свідомості", - пояснив лікар-психіатр.

"Всі, хто перебуває на сцені, - у них вже змінена свідомість, вони знаходяться в трансі, і тепер він їх заганяє ще глибше в цей стан. Це зовсім інші люди, це не ті люди, які прийшли спочатку туди. От якби це була лабораторія - криси, мишки, кролики - ці люди вже вони. Тут на сцені людини немає - тільки кролики", - додав Спірідонов.

Передивляючись кадри, де Мунтян начебто зцілює людей від болів у колінах, психіатр пояснює: "Виходимо з того, що люди, які там стоять, говорять правду. І, може, у них там боліло, але увійшовши в стан трансу, він вже нічого не відчуває. Якщо у нього дійсно є хвороба, то вона нікуди не дінеться, але сприйняття цих проблем вже спотворене".

Жінка, яка звернулася до ТСН, разом із журналістами відправилася до Палацу Спорту на пошуки доньки. Їй таки вдалося знайти свою дитину і з боєм вивести її на вулицю, проте дівчина й сама пручалася і не хотіла йти із секти. Люди Мунтяна пішли за ними, але при камері втручатися побоялися.

Її дочка, колись активістка і відмінниця у школі, а нині 22-річна студентка, приваблива дівчина, ходила, мов заморожена. Лікарі "швидкої" на місці поставили діагноз дівчині: "Дитина неадекватна".

Мамі таки вдалося забрати дочку з собою. Живуть вони в промисловому місті на сході країни. Пізніше жінка зателефонувала і повідомила: все добре, її дитина вдома.

Для дівчинки прогноз невтішний, м'яко так скажу. Вийти з цього стану... вона самостійно звідти вже не вийде. Знадобитися дуже велика робота з нею, але вона не захоче. Судячи з того, як вона себе поводить, вона не захоче ніколи", - вважає лікар Віктор Спірідонов.

Володимир Мунтян зібрав десятки тисяч людей і лікує їх від раку, виганяє бісів та знімає родові прокляття. Він разом зі своєю церквою Відродження на місяць орендували дорогий столичний Палац Спорту. Шокуючі містичні практики та масові фінансові пожертви перетворили божий промисел на надприбуткову справу, а в Україні заговорили про небезпечну тоталітарну організацію, з якою не знають, що робити.