Українській науці у 2014 році дадуть ще менше грошей - експерти

— 26 грудня 2013, 15:23

Такі дані оприлюднив Центр дослідження суспільства у четвер.

Згідно з результатами аналізу експертів, в новому році вітчизняна наука отримає 2 662 млн. грн.

Однак, за словами голови профспілки НАН Анатолія Широкова, цих коштів катастрофічно не вистачає – сам лише фонд заробітної плати складає 2,58 млрд. грн, не кажучи вже про необхідні витратні матеріали, обладнання, утримання приміщень, наукові відрядження тощо.

Зменшиться у новому році і частка видатків на фундаментальні та прикладні дослідження і розробки - від 0,82 до 0,75 % від видатків загального фонду держбюджету.

Загалом, бюджет Міністерства освіти і науки у 2014 р. складатиме 24,3 млрд. грн., що на 4,4% більше цьогорічного, але навіть таке зростання знаходиться на рівні запланованої інфляції, яку державні чиновники прогнозують на рівні 4,3%.

Також, як йдеться у дослідженні, видатки на проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) планується скоротити на 4,6%, що приблизно відповідатиме зменшенню кількості випускників.

Проте Український центр оцінювання якості освіти вочевидь знову не отримає гроші на конче необхідне окреме приміщення, задекларована вартість якого складає 17,5 млн. грн.

Окрім того, високотехнологічний характер ЗНО вимагає суттєвих вкладень в постійне оновлення обладнання (комп'ютерного, друкарського), проте грошей на це не передбачається.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні