Вибір редакції: Головні емоції 2013 року

Минулий рік Змії був багатим на події, що викликали сильні емоції. До Старого Нового року "Українська правда. Життя" вирішила ще раз нагади про те, що найбільше вразило, здивувало та засмутило в нас у 2013 році.

Захоплення

Минулий рік відзначився такою надзвичайною громадською активністю українців, яка заслуговує виключно на захоплення. Ще ніколи вона не проявлялася так яскраво й масштабно. Важко пригадати сферу, у якій би не знайшлося місця для творчої солідарності, ініціативності та взаємодопомоги.

Українці збирали гроші через "Спільнокошт" для підтримки онлайнового арт-журналу "Коридор", на "Громадське радіо" та "Громадське телебачення", на підтримку спільноти кінематографістів "BABYLON'13", і навіть на наукові розробки.

Гуртом боролися з набридливим паркуванням автівок на тротуарах, ямами на дорогах, організовувалися для ремонту пам'ятників та прибирання міста під час снігового березневого колапсу.

Львівські активісти, які зібрали кошти на реставрацію статуї "Меркурія" відомого львівського архітектора Леонардо Марконі на будинку колишнього Управління залізниці.

Самоорганізація, взаємодопомога та взаєморозуміння на Євромайдані – заслуговують на окрему відзнаку. Просто пригадайте, як волонтери облаштували медичні служби, безкоштовно розселяли іногородніх у власних квартирах та офісах, "нічні варти" і навіть психологічні служби.

Громадський сектор Євромайдану організував ось такі пункти поселення для приїжджих. А це - пункти збору теплих речей, підзарядки телефонів, надання інформації і ще безлічі інших важливих речей. Фото Дмитра Ларіна

На ознайомлення зі списком минулорічних ініціатив, що варті захоплення, довелося б витратити не менше доби – тому просто зазначимо, що їх було надзвичайно багато.

І це тішить. Дуже!

Спантеличення

Нас спантеличив аномальний сніг 22-23 березня, який жартома обізвали п'ятьдесят другим лютого.

За добу тоді тільки в столиці випало 50 сантиметрів снігу. Це при місячній нормі 47 см! Сніг із міста вивозили кілька днів – у результаті вийшло більше 100 тисяч тонн, а дороги в місті були паралізовані майже тиждень.

Разом із тим на Андріївському узвозі кияни влаштували гірку для сноубордистів, діти досхочу награлися зі снігом, а любителі фото отримали шанс зробити знімок засніженого та безлюдного Хрещатика.

Снігові замети у березні минулого року. Кияни виходили чистити вулиці, підвозили додому змерзлих пішоходів та витягували на своїх автівках машини, які застрягли в снігах

Після такої сніжної весни ми також із подивом сприйняли грудень – настільки тихий і теплий у сенсі погоди, що він більше схожий саме на пізній березень.

Надія

Нас обнадіяло звільнення 7 квітня 2013-го екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який провів за ґратами 832 днів. Його було засуджено 27 лютого 2012 року до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна "за перевищення службових повноважень, нецільове використання державних грошей і незаконне виділення квартири своєму водієві". А у всьому світі він вважався політичним в'язнем.

Його звільнення було обов'язковою умовою для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а помилування дало надію на вдалий результат Вільнюського саміту й звільнення Юлії Тимошенко. Як з'ясувалося пізніше, надія була марна.

Одразу ж після здобуття свободи Луценко організував громадський рух "Третя республіка" і став активним учасником життя країни.

Радість

Бій Володимира Кличка проти Олександра Повєткіна, який відбувся в жовтні минулого року, знову воз'єднав Україну в єдиному пориві радості. Наш спортсмен виграв за рішенням суддів, але перевага його протягом усього бою була настільки очевидною, що це надзвичайно потішило українських любителів боксу, та й спорту взагалі.

Перемога Кличка викликала шквал створення фотожаб на цю тему. Ось це - одна з них

Чи не менше радості подарували нам і футболісти національної збірної з футболу. Незважаючи на те що в підсумку наша команда не здобула путівки до Бразилії на Чемпіонат світу 2014-року, перемога над великими французами на головному стадіоні країни – вселила гордість усій країні й подарувала кілька днів торжества й надії.

Зворушення

Нас зворушила допомога церкви постраждалим під час жорсткого розгону силовиками Євромайдану. Церква, якій нині часто навіть дорікають у байдужості, цього разу стала справжнім притулком для тих, хто шукав порятунку незалежно від політичних поглядів. У даному випадку – цілком фізичного.

Утікачів впустили, захистили й обігріли священнослужителі. Того ж дня керівництво Михайлівського монастиря дозволило людям залишитися в храмі на ніч. Обігрів, їжа, молитви – храм виконав своє справжнє, без пафосу, призначення.

Мітингувальники сплять на підлозі Михайлівського собору. Фото Павла Шеремета

Не можна не відзначити й участь священнослужителів різних конфесій у житті Євромайдану. Найбільш вражаючим це було в ніч з 10 на 11 грудня, коли Майдан штурмували, а зі сцени читали молитви, і святі отці вставали між мітингувальниками та спецпризначенцями.

Здається, ніколи ще церква не була така близька до українського суспільства, як зараз.

Розчарування

Найбільшим розчаруванням року для нас, як і для більшої частини країни, стало рішення уряду від 21 листопада про зупинку підготовки до підписання Асоціації з Євросоюзом.

Остаточно вбив усілякі надії на євроінтеграцію глава держави, який в останній момент відмовився від підписання Угоди, посилаючись на тиск із боку Росії та ніби-то неготовність української економіки до роботи за європейськими стандартами.

Ошелешення

Нас ошелешила кількість побитих журналістів.

У 2013 році вона була рекордно високою – 101 випадок. 48 із них трапилися в грудні. Від рук співробітників міліції постраждало 64 журналісти. На другому місці серед нападників – приватні охоронці, власники бізнесу (13 випадків), на третьому – "тітушки" (9 випадків).

Переважна кількість інцидентів трапились під час масових заходів – акції протесту, зйомки на незаконних забудовах, мітинги тощо – у Києві. І це все – ще до моторошного нападу на нашу колегу Таню Чорновол.

Пікетування будівлі МВС після побиття Тетяни Чорновол. Фото Дмитра Ларіна, УП

Саме в результаті нападу на журналістів словник української розмовної мови поповнився словом – "тітушка", що буквально є визначенням особи спортивної зовнішності, найнятої для провокацій.

Справа, звичайно, зовсім не в тому, що співробітники ЗМІ – привілейовані особи, а тільки в тому, що не буває демократії там, де намагаються знищувати фізично доступ до інформації.

Шок

Після жорстокого зґвалтування та спроби вбивства Оксани Макар, життя знову шокувало нас подібною історією – молоду жінку знайшли понівеченою, зґвалтованою й оголеною на окраїні Врадіївки в Миколаївській області.

Вимоги покарати злочинців, серед яких відразу назвали працівників місцевої міліції, сколихнули всю країну. Восени за скоєний злочин по 15 років в'язниці з конфіскацією майна отримали два "правоохоронця" – лейтенант Дмитро Поліщук і капітан Євген Дрижак.

Ще два фігуранти резонансного злочину відбулися термінами по 11 і 5 років в'язниці. Засуджених також зобов'язали виплатити моральну компенсацію постраждалій.

Даний факт лише підсилив у державі недовіру до співробітників правоохоронних органів.

Лють

Жорстокість міліції, а особливо спецпідрозділу "Беркут", під час проведення мирних масових акції в столиці. Безпідставне насилля до беззбройних людей у ніч з 29 на 30 листопада, побиття активістів Євромайдану й звичайних перехожих 1 грудня на Банковій – усе це вилилося в те, що лише за ці дві доби до лікарів звернулись 476 учасників.

В результаті було госпіталізовано більше 100 осіб.

Жодний посадовець досі за це не поніс відповідальності.

Нещодавнє побиття людей біля Києво-Святошинського районного суду, на жаль, дає підстави підозрювати, що ця ганебна та злочинна тенденція збережеться й у новому році.

Цікавість

Дискусія довкола якості шкільних підручників. Ця тема вже вдруге стає гарячою у вересні, коли батьки починають знайомитись із книжками, по яких учаться їхні діти й знаходять у них безліч помилок. Очевидні помилки видавництва скромно називають "технічними помилками" чи мимодруками.

Хоча навіть поверхневий аналіз тих помилок, які вже після гучного скандалу таки визнало видавництво, показує, що помилки не дадуть дітям можливість правильно розв'язати математичні логічні ланцюжки та приклади.

Звісно, це не означає, що раніше підручники не містили помилок. Просто раніше на їхню якість ніхто не звертав увагу. А закордонні приклади висвітлення тем для школярів таки вселяють надію, що колись і в нас будуть хоча б трохи кращі підручники.

Сміх

Пісня про "Лісапєт", яка підірвала український інтернет у лютому минулого року. Відео, у якому чернігівські пенсіонерки співають пісню "Лісапед мій, лісапед" одразу стало хітом, а редакція ще довго сміялась, наспівуючи:

"Лісапед мій, лісапед, двухкольосний Гранд Чероке,
І дзвінок великий є, шкіряне сідло широке,
На багажник покладу два мішки із буряками,
І лечу через село лісапедом наче танком".

Піднесення

Не дивлячись на те, яким важким був минулий рік, він подарував усім нам уже забуте відчуття – піднесення. Звичайно, завдяки Євромайдану й усьому, що з ним пов'язане.

Спонтанне народне невдоволення, що оформилася 21 листопада, після того як уряд, а згодом і президент поставили хрест на євросподіваннях українців – вилилося в мирний, прекрасно організований, творчий протест і боротьбу за краще майбутнє, свободу й справедливість.

За даними соціологів, у цьому протесті тим чи іншим способом беруть участь більше 12% українців, 50% населення підтримують його, а три чверті вважають його головною подією року, що минає.

Євромайдан повернув усім нам можливість знову пишатися своїм паспортом.

І ми віримо, це не зміниться – чим би ця мирна революція не закінчилася.

Реклама:

Головне сьогодні