Екстремальні погодні рекорди: топ-11

Всім цікаво дізнатися про екстремальні погодні умови: найхолодніші і найспекотніші температури, найсильніші пориви вітру, найбільша вологість.

"Тож складати професійну температурну базу - справа доволі корисна", - вважає Рендолл Кервені зі Світової Метеорологічної організації (World Meteorological Organization; WMO).

Так, наприклад, американський в'язень-утікач повернувся до тюрми, аби зігрітися. Настільки холодно стало на вулицях США.

Жахлива погода прокотилася країною через полярний циклон. У Брімсоні та Міннесоті температура впала до -40 градусів за Цельсієм, а в Чикаго зафіксували рекорд на позначці - 27 градусі.

Але на щастя, цим температурам ще дуже далеко до справжніх холодів.

Найнижча температура

За даними WMO, найнижчу температуру було зафіксовано 21-го липня 1983-го року на позначці -89,2 за Цельсієм на станції "Восток", Антарктика.

Фото з Flickr (by Mr. YuriGagarin)

Відсутність сонячного випромінювання, чисте небо, спокійне повітря протягом тривалого періоду і велика висота на станції (3420 метрів над рівнем моря) і призводить до таких низьких температур.

Найвища температура

Влітку, в Долині смерті у США (Каліфорнія) можна випікати тістечка.

У 1913-ому році, температурний рекорд зафіксований тут, увійшов до Книги рекордів Гіннеса. Офіційно, тут зафіксували 56,7 градусів тепла. Так, за Цельсієм.

Найрясніший дощ за хвилину

Цей рекорд належить Меріленду, де 4-го липня 1956-го року випало 31,2 міліметрів дощу за одну хвилину.

Щоб дати краще уявлення про цей рекорд, наводимо приклад. В субтропічному Гонконзі, сигнал-попередження про "чорну зливу" лунає, коли кількість опадів перевищує 70 міліметрів протягом години.

Найрясніший дощ за добу

Найбільша кількість опадів протягом одного дня випала, "дякуючи" циклону Деніз на острові Реюньйон на острові в південній частині Індійського океану. Всього випало 1,825 метрів дощу з 7-го по 8-ме січня у 1966-ому році.

Найважчі градини, Бангладеш

Найважчі градини виявили під час граду в Бангладеш 14-го квітня 1986-го року. Шторм вбив 92 особи. Деякі із градин сягали 1,02 кілограмів.

Найдовший період засухи

Найдовший засушливий період в історії вимірюється роками. У Чилі, протягом 14-ти років (з жовтня 1903-го по січень 1918-го) не випало жодної краплі дощу. Загалом цей період тривав 173 місяці.

Найвищий гейзер із холодної води

Гейзер Андернах, розташований в Андернасі у Німеччині "виштовхує" воду на висоту від 30 до 60 метрів. Найвищий викид зафіксували 19-го вересня 2002-го року. Висота водяного стовпа склала 61,5 метрів.

Фото з Flickr by mompl

Гейзери з холодною водою відрізняються від природних гарячих. Холодні підземні води вириваються із пробуреної свердловини. В Андернасі вона складає 350 метрів глибини.

Найхолодніша дорога

Колимське шосе (М56) у Росії вважається найхолоднішою дорогою на Землі. Одного разу температура тут впала до -67,7 градусів за Цельсієм.

Фото strana.ru

Частина 2031-кілометрової дороги називається "Дорога на кістках" на згадку про ув'язнених у північно-східних виправних таборах Сєввостлаг, які загинули під час будівництва цієї дороги і були поховані там.

Найбільше неполярне крижане поле

Найбільше незамерзаюче поле на території Канади має 21,980 квадратних кілометрів. Воно знаходиться на території національного парку Kluane National Park and Reserve.

Найбільша пустеля

Пустеля - це місцевість, яка або не має, або має дуже мало опадів. Найбільша пустеля в світі - це Антарктична пустеля, яка становить 15 мільйонів кілометрів квадратних і має лише 50 міліметрів опадів на рік.

Сахара ж вважається найбільшою спекотною пустелею в світі.

Житлове місце із найменшою температурою

Найхолоднішим місцем, в якому постійно мешкають люди, вважається сибірське село Оймякон (Росія).

Одного разу, у 1993-ому році, температура тут склала -68 градусів за Цельсієм.

За матеріалами CNN

Реклама:

Головне сьогодні