Долина Оймякон: найхолодніше місце на землі із температурою до -50. Фото

— 24 лютого 2013, 10:00

Між тим, Оймякон залишається постійно заселеним місцем, зазначає The Daily Mail.

Саме тут було зареєстровано найнижчу температуру серед усіх заселених місць на землі і у всій Північній кулі.

У 1920-х та 1930-х роках це місце служило зупинкою для оленярів, які зупинялися тут аби напоїти своїх тварин із термального джерела.

Утім, радянський уряд у своїх зусиллях впорядкувати кочове населення, вважаючи їх непідконтрольним та технічно і культурно відсталим, зробило Оймякон постійним поселенням.

Тут крижаніють батареї та шибки, люди обморожують обличчя, а машини мають працювати перманентно, щоб не замерзало пальне.

Навіть якби тут було покриття для мобільних телефонів, вони б не працювали.

Іще одна велика проблема - поховання померлих. Для того, аби розморозити землю настільки, щоб можна було копати, на обраному місці горить багаття протягом декількох годин.

Коли певний шар землі прогрівається, його розкопують і кладуть у отвір гаряче вугілля. Процес триває протягом кількох днів, доки не буде вирито достатньо велику яму для труни.

За іронією долі, назва Оймякон перекладається як "незамерзаюча вода", через низку гарячих джерел, які є тут.

Більшість будинків села опалюються вугіллям і дровами.

Тут нічого не росте, тому люди їдять переважно м'ясо північного оленя та конини.

Один магазин забезпечує товарами першої необхідності.

Місцеві мешканці не страждають від недоїдання. За словами медиків, молоко тварин, яке п'ють "північні" люди багате на мікроелементи.

Не дивно, що люди, яку тут живуть, дуже загартовані і мало хворіють. Наприклад, школи тут закриваються, лише якщо температура опуститься до -53 градусів за Цельсієм.

Оймякон знаходиться на висоті 750 метрів над рівнем моря. У грудні тривалість дня тут становить три години, а у літній час - 21.

Між тим, не зважаючи на сурову зиму, влітку температура складає більше 30 градусів за Цельсієм.

Взимку бувають ситуації, коли відключається електроживлення. Місто стоїть "вимкнене" приблизно протягом 5-ти годин, що призводить до замерзання труб.

Реклама:

Головне сьогодні