Смайлики у листуванні: за і проти

— 13 лютого 2014, 08:22

Критики аргументують, що таким чином люди втрачають здатність чітко в словах формулювати свої думки, пише Німецька хвиля.

Соціальний психолог Тіна Ґанстер, однак, так не вважає. Більше того, вона переконана, що використання смайликів є свідченням прояву креативності в умовах обмеженності цифрової комунікації.

Ґанстер порівнює емотикони з невербальною комунікацією в реальному житті. Адже письмова мова теж не передає те, що ми висловлюємо за допомогою міміки, жестів, тональності. У коротких текстових повідомленнях, якими користувачі обмінюються через інтернет, смайлики часто є єдиною можливістю для передачі почуттів.

"Графічні символи слугують у першу чергу для того, аби наголосити на тому, як слід розуміти те чи інше повідомлення, аби уникнути непорозумінь", - каже експерт. Жарт, іронія, сарказм, радість, сум - за допомогою смайликів співбесідники в цифровому світі намагаються збагатити емоціями своє спілкування.

Філолог Петер Шлобінський з Ганноверського університету імені Ґоттфріда Лейбніца теж не вважає, що посилене використання смайликів шкодить мові. "Адже використання цих значків обмежується лише певними формами спілкування, такими як короткі повідомлення СМС або розмовою в чаті", - каже Шлобінський.

Інтернет-сторінка www.emojitracker.com, яка в пошуку смайликів проглядає всі повідомлення в Twitter підрахувала, що найпопулярнішими залишаються "класичні" на кшталт сердечок <3, сміху до сліз :'-) або звичайного смайлика :-).

Все це так би мовити нащадки того самого першого смайлика, який 1982 року був запропонований американським комп'ютерником Скоттом Фальманом: ":-)" . Йому набридло, що колеги в онлайн-форумах часто не розуміли його жартівливих коментарів, от він і зробив свою пропозицію, аби уникнути непорозумінь.

Користувачі часто вдаються до емотиконів і заради економії місця, коли кількість знаків текстового повідомлення є обмеженою, пояснює далі філолог Шлобінський.

Використовуючи смайлики в нашому глобалізованому світі, не можна забувати й про особливості різних культур. Так само, як і жести, один і той самий смайлик у різних країнах може означати різні речі. Отже, різні країни - різні емотикони. Майже як у реальному житті ;-) .

Реклама:

Головне сьогодні