В Українському домі з'явився пам'ятник яйцю. Фото

— 14 лютого 2014, 09:39

Автор яйця - львівський митець Юрій Гайда, директор галереї "Равлик", приїхав до Києва спеціально, щоб відвідати Євромайдан, пише Gazeta.ua.

"Яйце Райце в українській казці завєжи було уособленням правосуддя. Зараз влада переступила межу, і тому казка знову є актуальною. Згадаємо - коли Райце опинилося у руках людей, у їх руках з'явилася і влада, адже у Райці була Кощеєва смерть. Я дарую це яйце Громадському сектору Євромайдану, аби разом із яйцем у руки народу перейшла влада", - провів аналогію із відомою казкою Юрій Гайда.

Фото Олександра Горчинська

Він називає себе одночасно художником, ливарником, скульптором та математиком. У сфері мистецтва працює 22 роки. Також є автором книжки "Леви Львова": фігури львів виливає із бронзи та із шоколаду.

Яйце видуте зі скла у львівській майстерні. На ньому, на синьому тлі, зображені різні куточки України: Михайлівський собор у Києві, Тарасова гора у Каневі, також тут шахтар із Донецька, запорізький козак, Львів, Херсонес, дніпропетровська ракета, а також вишитий рушник як національний український символ.

"Були видуті два такі яйця - ще кілька років тому. Інтуїція, чи доля - щось підказало їх притримати до кращих часів. І от сталася нагода, я привіз одне на Євромайдан. Друге чекає того часу, коли влада повністю і остаточно перейде у руки народу", - говорить Юрій Гайда.

Художник стверджує, що, потерши яйце, можна загадати бажання, і воно обов'язково здійсниться. Каже, що сьогодні потерти яйце на щастя підходило вже кілька людей:

"Загадують бажання, і в мене таке враження, що бажання у всіх одне і те ж саме, персоніфіковане", - каже Гайда. Окрім яйця, на Євромайдан він привіз шоколадних левів, вилитих власноруч, а також книжки - подарував їх бібліотеці Майдану.

Реклама:

Головне сьогодні