Тест

Студенти медуніверситету вимагають відставки ректора і створення наглядової ради МОЗ

У неділю Москаленко передав студентам будівлю ректорату — приміщення опечатали.

"Була інсайдерська інформація, що в ректораті знищується документація. Ми боялися, що станеться те ж, що було у Межигір'ї, коли частину важливих документів знищили", - пояснює активіст Вадим Арістов.

Проректор Ярослав Цехмістер каже, що Москаленко зараз перебуває вдома, хоча він не писав заяви про звільнення і досі виконує свої обов'язки.

Сьогодні активісти заблокували навчальні корпуси, однак згодом, через незадоволення викладачів, вирішили впустити їх в будівлі.

За кілька метрів від мітингу за відставку Москаленка зібралися на "робочі збори" викладачі та студенти, що підтримують ректора. Так, Олена Антонюк, асистент кафедри соціальної медицини і охорони здоров'я, розповідає: "Я закінчила цей університет і жодного разу не платила. Я закінчила з відзнакою, все було прозоро. Те, що зараз є обурення серед студентів, - це інформаційна кампанія ззовні, чорний піар. Можливо, хтось хоче зайняти місце нашого університету в рейтингу чи мітить на місце в керівництві. Але ми не приховуємо того, що в нас корупції не-ма-є".

Олена Антонюк

Інші викладачі визнають, що проблеми, серед яких і корупція, в університеті є, але пропонують вирішувати все шляхом переговорів.

На збори прийшов помічник депутата Володимир Полочанінов, переконуючи, що ректор повинен з'явитися і вести діалог зі студентами. Проректори погоджуються, однак телефонувати Москаленкові відмовляються.

Окрім того, викладачі незадаволені, що порушено навчальний процес. Деякі з них кажуть, що не знають професора Віктора Досенка і підозрюють, що за ним може стояти хтось інший, хто хоче впливати на університет.

"Хай новий міністр охорони здоров'я, якому буде довіряти Майдан, і призначає ректора, але це не повноваження студентів", - говорять викладачі.

Вадим Арістов пояснює "Українській правді. Життя", що відставки ректора вимагають не студенти, а група, яка має мандат Майдану, оскільки Москаленка підозрюють у масштабних корупційних злочинах.

"В інституті панує атмосфера залякування, тому тимчасово виконувати обов'язки ректора погодилася лише одна особа, професор Досенко. Однак він не претендує на посаду ректора. Взагалі головна наша вимога — створення незалежної наглядової ради МОЗ, яка б на основі демократичних європейських принципів контролювала ситуацію", - каже Арістов.

Віктор Досенко

Віктор Досенко каже, що, хоча у протесті проти Москаленка беруть участь лише кілька викладачів, "на словах, телефоном — є повна підтримка маси людей, яких це теж задовбало, які розуміють, в якій системі доводиться працювати. Це — наша місцева проблема, наш мікро-янукович, з яким ми будемо боротися до кінця".

Після мітингу на території університету студенти пішли до Міністерства охорони здоров'я, звідти планують іти на Майдан.

Усі фото автора