У Межигір'ї знайшли картину, вартістю 6 млн. доларів та ймовірні роботи Шишкіна і Айвазовського. Відео

— 17 березня 2014, 17:56

На ньому видно, як 4 дні (з 19-го по 22-ге лютого) там пакували цілі вантажівки з картинами, іконами та антикваріатом. Серед предметів: картини, ікони, зброя, вази, статуетки та інше. На деяких кадрах із камер спостереження це добро можна добре розгледіти.

Їхню вартість спробували оцінити разом із фахівцями журналісти ТСН. Експертами виступили один із найвідоміших в Україні мистецтвознавців, куратор приватних колекцій Едуард Олександрович Димшиц і відомий антиквар, директор аукціонного та антикварного дому Леонід Маркович Комський.

Вони попросили не сприймати їхні слова як істину в останній інстанції і розказали, наприклад, що автором одного з лісових пейзажів, за однією із версій, є сам Іван Шишкін, а вартість такої роботи складає приблизно 1 млн. доларів США.

Про те, що у колекції Януковича могла бути картина такої вартості, вже можна говорити напевне, бо зараз у національному художньому музеї є полотно Василя Полєнова "Христос і грішниця" - його забули у Межигір'ї. Вартість твору складає приблизно 4 мільйони фунтів стерлінгів.

Більш точну суму назвав Едуард Димшиц, вивчивши роздруківку із лондонського аукціону Бонамс - 6 мільйонів 337 тисяч 977 доларів США.

Після таких цифр повірити в те, що Янукович із Межигір'я вивіз із собою справжнього Айвазовського, зовсім не складно. Принаймні, одна з картин із морським пейзажем дуже схожа на творчість саме цього геніального художника - в середньому така робота коштує від півмільйона до мільйона.

Разом із картинами та іконами із Межигір'я повивозили десятки чи навіть сотні антикварних ваз, статуеток тощо. Утім, що до антикваріату думки експертів розійшлися. Едуард Димшиц у бронзових конях і порцелянових вазах розгледів роботи геніального скульптора барона фон Клодта і вази імператорського порцелянового заводу першої половини 19-го століття, вартістю, знову ж таки, в мільйони доларів.

Тим часом Леонід Комський, спираючись радше на власну інтуїцію, засумнівався у тому, що це аж настільки коштовні речі.

Наступного тижня у Національному художньому музеї покажуть "скарби", що раніше знаходилися у резиденції Януковича "Межигір'я".

Минулого тижня також стало відомо про те, що Національний художній музей України відновлює свою роботу.

Реклама:

Головне сьогодні