Тест

Україна пасе задніх за рівнем життя матері і дитини - дослідження

Про це свідчать дані чергового звіту міжнародної організації Save the Children ("Врятуймо дітей"), які цитує Радіо Свобода.

Загалом із 178 досліджених країн, Україна поділила 72–74-е місця з Перу і Таїландом у "Материнському індексі" дослідження "Становище дітей у світі".

Дані, за якими складений звіт, стосуються ще попередніх років – це ризик смерті матері під час чи внаслідок пологів, смертність дітей у віці до 5 років, а також такі показники, як тривалість офіційного навчання в тій чи іншій країні, валовий національний дохід на душу населення чи й відсоток жінок в органах державної влади.

Перше місце, як і минулого року, обіймає Фінляндія. Найгіршою стала Сомалі.

Але і в розвинених країн не все буває добре. Сполучені Штати Америки виявилися 31-ми – нижче від Білорусі, а Велика Британія поділила з Білоруссю 25–26-е місця.

Організація Save the Children займається регіонами гуманітарних криз, у першу чергу в Африці чи Південно-Східній Азії. І, як пояснили Радіо Свобода, в Україні чи Білорусі вона не працює безпосередньо.

Крім того, організація не збирає власних даних для щорічних "Материнських індексів". Ці дані беруть із офіційних публікацій мережі установ ООН.

Ті ж укладаються значною мірою теж на підставі офіційних даних, що їх надають урядові структури держав світу. Таким чином, добру позицію країни в подібних звітах можуть забезпечити не тільки її успіхи, а й вигідно укладена урядова статистика.

Уже в кількох схожих дослідженнях поважних міжнародних організацій, що не стосуються правозахисних питань, Білорусь опинялася на вельми високих місцях. Ті дослідження переважно теж користувалися офіційними статистичними даними.