Тест

Гуртом легше

Українці, що живуть в Іспанії, створили інформаційний портал для мешканців цієї країни та Латинської Америки, де розповідають, що ж дійсно відбувається в Україні. Сайт має назву"Con Ucrania", що у перекладі означає "З Україною".

Група волонтерів взяла на себе місію повідомлення новин та спростування нападів російської пропаганди для тих, хто не знає української чи англійською, але володіє іспанською.

Спочатку діяльність іспанських українців була сфокусована на мітингах у Мадриді та інших містах, але розвиток подій продиктував нові вимоги до тих, хто "З Україною".

"Почалась жорстока інформаційна війна, і ми на собі її відчули з репортажами іспанських ЗМІ, які вирізали з наших інтерв'ю тільки те, що їх цікавило. У цей момент ми зрозуміли, що в нас сильна команда, що можемо писати статті та перекладати новини на іспанську.

Попри це, головна ціль: спрощення багатьох міфів про Україну не тільки на період Майдану, а й взагалі. Тому інформаційний портал був найефективнішим виходом", – пояснюють активісти.

Разом з іншими активістами архітектор за професією Ірина Шандра вирішила створити сайт після трагічних подій 18-20 лютого. Невідривно дивлячись Громадське ТБ, дівчина важко переживала неможливість робити щось самій. А далі за допомогою знайомого Хуана, вирішила створити сайт, щоб вшанувати постраждалих, підтримати членів їхніх сімей.

Трохи згодом через фейсбук Ірина зв'язалась з іншими українцями в Іспанії Лілею Миколаїв, Катериною Паланською, Катериною Антошків та багатьма іншими. Разом 24 березня вони й створили "Con Ucrania", який тепер об’єднує близько 30 учасників різних за віком і за професією – від бізнесменів та архітекторів до студентів.

Тематика новин сайту "Con Ucrania" дуже різна, пріоритетом лишається інформування про ситуацію на Сході та в Криму, розповідають волонтери.

Спростування неправдивих повідомлень теж варіюється від інформації про прагнення України перекрити Криму канали питної води до пояснення причин трагічних подій другого травня в Одесі.

А ще – публікації "Облич Майдану" ("Los rostros de Maydan"). Тут є історії і героїв Небесної Сотні, і митців, і волонтерів: "Ця ініціатива з'явилась після багатьох відгуків, що на Майдані були люди проплачені або які працювали на когось. Тому ми захотіли показати нашим читанням, хто був на Майдані та що вони робили до Майдану в Україні".

Як і для ЄвроМайдану, для "Con Ucrania" нові медіа зіграли ключову роль: пошук, перевірка, поширення новин та спростувань.

Волонтери "іспанського проекту" кажуть, що реакція на ЄвроМайдан в місцевих медіа різка, повідомлення часто подані без бекграунду та з дещо проросійським акцентом.

Відсутність пояснень, що ж стало причиною кризи в Україні, призводить до викривленого сприйняття іспанцями.

Фото ConUcrania Actualidad

Газети більш заідеологізовані, ніж телеканали, адже мають більше простору в порівнянні з 30-секундним сюжетом.

Та все ж волонтери кажуть, що думка більшості жителів Іспанії позитивна: "Люди в цілому підтримують Україну, хоча ситуація складна. Іспанські ЗМІ досить ідеологічні, як і сама Іспанія. Тому іноді дуже важко боротись з лівою ненавистю до США, яка переходить на кохання до Росії. Але незважаючи на це, є дуже багато інтересу з боку різних центрів, які організовують постійно конференції, дебати на тему Україна"..

Активісти іспанського Майдану з родини Антошків започаткували ініціативу "Допомоги Майдану" – висилання з Іспанії речей першої необхідності й коштів прямо до сотників на Майдан. Усе це здійснюється через інших волонтерів, родини яких із Києва. Крім того, кошти збирались й для підтримки солдатів на Сході та родин Небесної Сотні.

Головне, чого бажають активісти, це щоб якомога більше волонтерів долучалось до ініціативи: "Ця формула дуже ефективна, єдина проблема, що нас дуже мало. Прохання в сотників невеликі – їжа, кава, молоко, цигарки, білизна, поповнення телефонів, тільки необхідне".

Juntos somos fuerza! Разом ми сила!

Прагнення українських діаспор допомогти Майдану має широку географію.

Наприклад, Спілка Українців в Португалії публікує новини здебільшого українською, а на сайті міститься оголошення про запис в загони добровольців, щоб захищати Україну. Крім того, португальські українці регулярно збираються на мітинги.

У якості відповіді на сумнівні "референдуми за Донецькі республіки" проводять свої власні. Щоправда, з іншою метою.

"Сьогодні ми зібрались у Португалії у Лісабоні, щоб провести загальнонародний референдум з метою закриття російського посольства, яке забруднює навколишнє інформаційне середовище", - закликають активісти Португалії.

Італійські українці крім боротьби з неправдивими повідомленнями створили Римську Сотню, учасники якої проходять медичні курси та всілякі вишколи. За потреби Римська Сотня приїде в Україну для підтримки Майдану, кажуть активісти.

Не менш активною є і українська діаспора в Німеччині, яка перекладає новини німецькою. У лави "EuromaidanWache Berlin", берлінської варти ЄвроМайдану, записалось чимало німецьких українців.

Українці в Німеччині

Українці в Канаді також регулярно проводять акції. Найбільш яскравим актом протесту був автопробіг – Марш солідарності, такий собі АвтоМайдан в Канаді, коли авто прикрашені національною символікою заявили про свою позицію щодо кризи в Україні.

В свою чергу у Великій Британії українці з особливим завзяттям пікетували Посольство Росії та будинки Пінчука і Ахметова.

А завдяки акціям української діаспори у США щонайменше десять великих американських міст стали синьо-жовтими не лише через національну символіку на чисельних акції підтримки України, а й через вплив на думку і ставлення громади.

В свою чергу український проект StopFake.org, що бореться з неправдивою інформацією, публікує спростування російською, англійською, частково іспанською.

Нещодавно StopFake.org став найкращим блогом російською мовою за версією інтернет-користувачів у конкурсі онлайн-активізму The Bobs.

Реакція ж активістів "Con Ucrania" на інформаційну війну проста: "Треба терпляче й правильно боротися й ніколи не опускатися до рівня Кремля. Іноді нам буває дуже важко, особливо морально, бо не завжди бачимо плоди нашої праці. Навпаки, отримуємо багато критики й навіть погроз, типу: "Ти та твоя команда для них ніхто".

У такі моменти ми кажемо один одному, що на Майдані люди були на морозі мінус 20 і під кулями... Тому наші "біди" виглядають просто банальними".