Професія успішного завтра: на кого піти вчитися? ℗

— 29 травня 2014, 10:00

Хто в ціні?

Незважаючи на заповненість ринку праці, навряд чи можна стверджувати, що сфера послуг та управління втрачає позиції. При цьому галузі готельно-ресторанного бізнесу й туризму лише набирають обертів. За оцінками українських експертів, невиробнича сфера сьогодні посідає третє місце за попитом на фахівців (перше — IT та технічні спеціальності, друге — агросектор ) і входить до топ-5 високооплачуваних професій. Схожа ситуація спостерігається і в Європі.

За прогнозами Всесвітньої туристської організації, до 2020 року туризм, готельно-ресторанна сфера та індустрія розваг лідируватимуть за генерацією доходу й кількістю зайнятих працівників. Міжнародна рада з туризму і подорожей прогнозує зростання цього ринку на 23%: із 249 млн. робочих місць у 2012 році до 323 млн. в 2021-му.

Розкішні готелі та курорти — солідний сектор індустрії міжнародної гостинності. Відомі мережі елітних готелів (Hyatt, IHG, Marriott, Rezidor та ін.) активно розширюються і щорічно відкривають нові відділення. Їхні порядки і вимоги, престиж і авторитет, а також кар'єрні та фінансові перспективи мотивують амбітних студентів поступати саме на готельну справу.

Досвід із перших рук

Як батьківщина готельного бізнесу Швейцарія найкраще підходить для отримання освіти і досвіду роботи в галузі міжнародної гостинності. Найбільшою в країні групою спеціалізованих навчальних закладів є компанія Swiss Education Group (SEG). До неї входять п’ять вищих шкіл та інститутів, які готують працівників готельних служб і управлінців для готельного, ресторанного та курортно-розважального бізнесу. Навчальні заклади працюють на базі колишніх готелів-палаців Прекрасної епохи (Belle Époque) у семи містах Швейцарії, в її франкомовному і німецькомовному регіонах.

Переважна більшість студентів SEG — іноземці. На вибір їм сьогодні доступні програми бакалаврату (BA) у сфері організації готельних служб, івент-менеджменту, туризму, кулінарії, а також ступінь бакалавра ділового адміністрування (BBA) з управління готельно-ресторанною та курортною індустрією. Також тут доступні програми післядипломної освіти та магістратури (MA, MSc і MIB).

Можливість перепрофілювання на післядипломному/магістерському рівнях — одна з головних переваг для тих, хто тільки після бакалаврату усвідомив, що бажає отримати бізнес-кваліфікацію. Втім, власникам непрофільних дипломів доведеться провчитися на семестр довше.

Ще однією особливістю навчання в SEG є його практична спрямованість. Студенти живуть і навчаються у пристосованих під школи готелях, а академічний семестр супроводжується семестром оплачуваного стажування (до 2500 шв. фр. на місяць). Мова навчання — англійська, проте низкою спеціальностей передбачено також інтенсивне вивчення німецької і французької.

На рік, як правило, відбувається два набори (вересень та січень ), однак деякі школи приймають нових студентів посезонно.

У контакті з кар'єрою

Практика починається вже після першого семестру і становить 50% навчального процесу. За три роки бакалаврату передбачено два-три стажування, кожне з яких триває один семестр (4–6 місяців). Як мінімум одна з практик проходить за межами Швейцарії.

Утім, одними стажуваннями процес підготовки студентів до професійного життя в SEG не обмежується. Об'єднати культури, країни і народи, а заразом звести молоді таланти з лідерами індустрії допомагають спеціалізовані події. Двічі на рік Швейцарська освітня група проводить Міжнародний форум з набору персоналу — одну з найбільших подій у галузі рекрутингу. Сюди з'їжджаються рекрутери відомих світових готелів, курортних центрів, авіаліній, круїзних агенцій, пропонуючи молодим людям неординарну можливість налагодити перспективні контакти вже на стадії навчання.

У жовтні 2012 року у форумі взяло участь 180 рекрутерів, у березні 2014-го — понад 200.

Українці обирають SEG

Українські випускники SEG, яких з 2005 року налічується вже кілька десятків, також реалізують себе в успішних компаніях і проектах: готелі Premier International, Opera, організація великих національних заходів (зокрема "Євро-2012") тощо. Багато хто працює й живе за кордоном.

Усі відзначають, що навчання в SEG якнайкраще посприяло кар'єрному успіху. Усі необхідні навички — від сервірування столів до стратегічного менеджменту — вони придбали на післядипломних програмах і завдяки щоденній інтенсивній практиці. Із міжнародним досвідом прийшло те, що багатьом дається нелегко — прихильність і відкритість, готовність до інновацій і справжній космополітизм.

Отримати кваліфіковану допомогу щодо навчання у Швейцарії абітурієнти можуть, звернувшись до міжнародної освітньої агенції DEC education — офіційного представника Swiss Education Group в Україні: (044) 390-76-24, www.dec-edu.com.

Реклама:

Головне сьогодні